Подай сигнал

Филм и изложба показват живописния път на каракачаните

Култура

от Екип Марица 197 прегледа 0

Филм и изложба показват живописния път на каракачаните

Изложбата и филмът "По пътя" ще ни покажат довечера трудното битие на каракачаните на Балканите. Проявите са част от проекта CU TENDA, който събира истории, образи и звуци, който са живата памет на Югоизточна Европа.

Изложбата се открива довечера от 17.30 часа в новото пространство СКЛАД. Тя е резултат от изследователски и творчески търсения на екип от катедра „Етнология“ на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

Авторите на изложбата са Красимира Кръстанова, Меглена Златкова, Елица Стоилова и Мария Кисикова. Те създават концепция, която представя по най-добрия начин откритията на екипа по време на двугодишно теренно изследване сред общности на каракачани в България и северна Гърция. Посетителите на изложбата ще бъдат провокирани да се потопят в света на каракачаните и да съпреживеят пътуването във времето и пространството.

Заедно с откриването на изложбата гостите ще могат да видят и премиерата на филма „CU TENDA – пътуване с каракачаните“, в който изследователският и творчески екип съвместно с режисьора Екатерина Минкова представят един визуален разказ за пътуването през спомена. /Марица.бг

Коментари