Филипините пред сериозен проблем заради.. мангото

Филипините са залети от манго, пише "Гардиън".

Министърът на селското стопанство на страната Емануел Пиньол коментира, че производителите на манго съобщават за "необичайно увеличение" на реколтата, което се свързва с квазипериодичното климатично явление Ел Ниньо, довело до необичайно горещо и сухо метеорологично време тази година.

Според Пиньол само на един от филипинските острови Лусон има излишък от 2 милиона килограма манго, което е предизвикало спад на цената от 58 песоса до 25 песоса за килограм.

Министърът предупреди, че спешно трябва да се намери решение преди плодовете да се развалят и цената да се срине, което би засегнало фермерите.

"Трябва да направим нещо за това през следващите две седмици", добави той.

За да предотврати изгниване на плодовете, земеделското министерство започна маркетинговата кампания "Метро манго" в опит 1 милион килограма плодове да се насочат към столицата Манила.

Ведомството също организира класове как да се готвят гозби с манго. За средата на юни пък е организиран фестивал на мангото.

Някои фермери в Лусон изнасят плодовете пред вратите на фермите си и ги раздават безплатно.

Японски вносител е обещал да закупи 100 000 килограма манго, макар че все още остават 1,9 милиона килограма. Пиньол се надява да се увеличи износът на манго за Хонконг и Дубай.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?