Фермери стягат протест срещу еднодневните договори

Те са оръжие срещу сивия сектор, категорични са от Инспекцията по труда

Фермери от Пловдивска област стягат протест срещу  еднодневните договори. Те се окуражиха след като колегите им от Пазарджик за пореден път се вдигнаха против поправките в Кодекса на труда през 2015 година. 

Земеделските стопани определят като прекалено високи въведените с тях осигуровки, които трябва да плащат на работниците. Те настояват вместо по 9 лева на ден осигуровка за работник, сумата да се намали на 3,60 лева, колкото плащат останалите работодатели. Фермерите искат въвеждане на почасово осигуряване, а не целодневно, тъй като голяма част от работниците се наемат за по няколко часа. 

Стопаните са възмутени и от изискването договорите да се оформят всеки ден преди началото на работния процес. Предложението им е оформянето да е месечно или в края на сезона, каквато договорка имат с Инспекцията по труда.

От две години недоволните стопани постоянно сезират институциите за проблемите в бранша. Техни писма „отлежават“ в земеделското и социалното министерства, както и в ресорните парламентарни комисии и при председателя на Народното събрание. Лично информиран е и премиерът Бойко Борисов, но решение все още няма.

Ако не бъдем чути сме готови до месец да блокираме АМ "Тракия", съобщи земеделецът Стоян Кузев. Той уточни, че имат и подписана декларация, която ще изпратят до ресорните комисии в Народното събрание и до омбудсмана Мая Манолова.

Дина Христова от Главна инспекция по труда обясни, че  с тези договори е постигнато изсветляване на сектора. Имало разработен  специален софтуер, с който се помагало на земеделците за по-лесно попълване на данните. През 2017 година има 205 000 еднодневни договора, като те са с 15 000 повече от тези през 2016 г.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?