Подай сигнал

Фермери настояват за по-високи субсидии за ориза

Министър Румен Порожанов: В този програмен период не може

Агро

от Мария Петрова 633 прегледа 0

Оризът да бъде изваден от списъка на културите с общо предназначение и да бъде разглеждан като чувствителна култура. Затова ще настояват от Българска оризова асоциация, съобщи председателят Георги Видолов в Съединение, където преди дни се проведе среща с министъра на земеделието Румен Порожанов.

Той посети фамилното стопанство на Марин Илиев, за да види как работи системата за отчет на горивата. Марин Илиев е второ поколение фермер и син на Тодор Илиев, един от първите стопани, номинирани в конкурса на "Марица" Фермер на Тракия.

Искането оризът да се категоризира като чувствителна култура е по ред причини. Годишните разходните норми за производство на ориз са между 3 и 4 пъти по-високи от тези за производството на пшеница, царевица, слънчоглед, както и на всяка друга масова култура. Ако получи статут на чувствителна култура, фермерите ще ползват по-облекчени режими при субсидирането.

Ще могат да го отглеждат като монокултура и няма да са длъжни да сеят в рамките на едно стопанство няколко различни култури, според сегашните изисквания. Освен това ще се признаят и по-високи разходни норми за горива. Сегашните ни разходни норми са около 20 литра на декар, а ни признават около 5 литра. В сравнение с другите култури нашият разход е доста над средното, което ползват останалите фермери, уточни Георги Видолов.

Оризарите ще имат и претенции за цената и начина на отчитане на водата. В момента плащат около 60 лв. за декар, което е над 20 процента от себестойността на продукцията. Ще настояват и за облекчен режим при регистрация на препаратите за растителна защита, които специално при ориза се броят на пръсти и са остарели като ефективност. Има съвременни препарати и технологии, които са на разрешителен режим.

Другите искания ще бъдат за корекция на помощите. Субсидиите за оризопроизводителите в другите страни членки започват от 70 евро на декар, а в Гърция са 120 евро на декар. За сравнение при нас цената на декар е 14 евро.

При тази близост между Българи и Гърция нашите оризопроизводители са в неравностойно положение спрямо себестойността на тяхната продукция. Нашата струва по-скъпо, а я продаваме на едни и същи пазари. Важно е държавата да успее да намали разликите в субсидиите. Тази голяма диференциация е голям проблем не само за оризопроизводителите, но и за останалите фермери, допълни г-н Видолов.

Министър Румен Порожанов каза, че очаква в писмен вид исканията на оризопроизводителите. Относно претенциите им за увеличаването на субсидиите веднага отговори, че в рамките на този програмен период 2014-2020 г. това не е възможно да се изпълни.

Коментари