Подай сигнал

Фермери: Историята с татул в спанака е грозна клевета

Агро

от Мария Петрова 5101 прегледа 0

Механизирано прибиране на броколи в стопанството на Ивайло Малджански

Историята с татула, уж открит в листа от спанак, е саботаж срещу фермера Ивайло Малджански. В това са категорични зеленчукопроизводители от областите Пловдив и Пазарджик, които се обадиха в редакцията, за да защитят колегата си. В сряда от Българската агенция по безопасност на храните обявиха, че има съмнения отровният плевел да е попаднал в партида от спанак, произвеждан в пловдивско село. Същият се предлагал в опаковки по 500 грама в голяма търговска верига в цялата страна. Сигнал за това бил подаден от Търговище и Костинброд. Вследствие на това цялата партида е била иззета от търговската мрежа. Тепърва ще се вземе решение дали да се унищожи.

Зеленчукопроизводителите правят подписка в защита на Ивайло Малджански, която ще внесат в Агенцията по храните и в Министерство на земеделието. Те са категорични, че някои завистливи техни колеги нарочно са скалъпили сценария с татула, за да го злепоставят. Клеветата идва седмица след като той стана медийна звезда в страната и бе сочен за образец. От търговска верига "Кауфланд България" бяха организирали инфо медиен тур, за да се видят добрите производствени и агротехнически практики именно в образцовото стопанство на Ивайло Малджански и като цяло да се проследи пътя на храната от полето до трапезата. Земеделският производител, който е агроном по професия, миналата година спечели приза в конкурса "Фермер на Тракия 2017" на вестник "Марица". Той бе единодушно избран от квалитетно жури от аграрни учени и специалисти.

Експерти от отдел Растителна защита към Областна дирекция по безопасност на храните в Пловдив са направили щателна проверка на полето в землището на с. Златитрап, където се отглежда въпросния спанак. Установено е, че насаждението от над 200 декара спанак е чисто от плевели, без никакви следи от татул, треви или други бурени. Такива не са открити и в базата му за сортиране и пакетаж.

Ивайло е изключително сериозен и отговорен производител, който не би направил компромис с качеството, което защитава и с европейски сертификат. Той залага името си за това и не случайно е сред хората, които е спечелил доверието на голям търговец като Кауфланд, на който е партньор от дълги години. Това коментира Станимир Лапатарев от с. Труд, който отглежда 2000 декара с полски зеленчуци и още толкова със зърнено-житни култури. В подкрепа на Ивайло Малджански се изказа и фермерът Иван Кабуров, също голям зеленчукопроизводител от пазарджишкото село Мало Конаре. Той коментира, че по това време на годината татул няма, а и неговите листа били по-едри и перести от спанака. Освен това при ръчното сортиране и миене на листата, нямало как да не се види различно от спанака листо. Самият Ивайло Малджански недоумява как може листа от татул да попаднат в пакетите със спанак.

Коментари