"Ферма под Балкана" пусна и месни деликатеси

Колбасите са от телешко, козе и овче, добито от собствените стада на Таня и Никола Кулови

"Ферма под Балкана" се разраства. В стопанството на Таня и Никола Кулови в карловското село Васил Левски,  освен млечни продукти, вече се произвеждат и  месни деликатеси. Те се приготвят от телешко, биволско, козе и овче месо, което се добива от собствени животни. Фамилията отглежда около 1500 глави от редките български породи каракачански овце, биволи Българска Мурра, както и кози и крави - част от които са месодайно направление. Никола Кулов бе сред отличените животновъди в конкурса на вестник "Марица" "Фермер на Тракия" за 2016 г.

 


Колбасарският цех е изграден до мандрата. Инвестицията в него е около 100 хиляди лева - собствени и с кредит. Официалн​о е регистриран от Българска агенция по безопасност на храните от декември 2018 г. Целият му капацитет е за 2-3 тона. Засега в него се правят саздърма, пастърма, суджук и консервирано биволско и телешко месо в собствен сос, което е готово за консумация. Скоро ще започнат да се правят и луканки, а майсторът на всички вкуснотии е Никола.  

 


Той ги приготвя сам по автентични стари рец​епти, с познат от детството му вкус. Успях да издиря тези рецепти, които са използвали нашите родители и сега по тях приготвям суджуците и саздърмата.  В тях всичко е натурално - и месото, и подправките  - сол, черен и червен пипер и кимион, а консерванти въобще не се слагат, обяснява фермерът. 

 


Реализацията на месните продукти се извършва също по  Наредба 26 за директни продажби. Продукцията от мандрата и месопреработвателния цех се предлагат на място във фермата, във фирмен магазин в Пловдив, всяка сряда на фермерския пазар пред Министерство на земеделието, както и по други фермерски изложения в страната.  

 


Семейната ферма "Под Балкана" е първият в България демонстрационен център за преработка на мляко и директни продажби на млечни продукти от редки български породи, открит през лятото на 2015 г. в с. Васил Левски, Карловско. Това става възможно с финансиране по българско-швейцарския проект „За Балкана и хората“ и с експертната подкрепа на Фондацията за биологично земеделие „Биоселена“. Фермата е отворена за посетители, които искат да видят как се сири сирене и кваси мляко по традиционна българска технология. Може да се опитат и да се купят продуктите и да се научи как се гледат свободно в природата редки български породи животни.  

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?