Ференц Лист изнася последния си концерт

На 19 юли 1886 г известният унгарски композитор Ференц Лист изнася в Люксембург последния си концерт. В резултат на пневмония той умира на 31 август същата година в германския град Байройт. Лист е бил един от най-известните изпълнители в Европа през XIX век, признат за виртуоз на пианото.

Той е признат заради неговото откривателство на симфоничната поема, както и на модерния соло пиано рецитал, виртуозността, на който му печели одобрението на композитори и изпълнители едновременно.

Ференц Лист е роден на 22 октомври в Райдинг, Австрия. На 11-годишна възраст започва да участва в концерти, като смайва публиката с импровизаторските си способности и бива определян като дете-чудо, някои даже го сравняват с Моцарт.

Концертира във Виена, Париж, Ваймар и Рим. От 1847 г. е капелмайстор във Ваймар. Той е основоположник на новата виртуозна клавирна школа.

През 1854 г. Лист основава „Нововаймарския съюз“. Той е един от основателите (1875 г.) и пръв президент на Академията на музиката в Будапеща. Близък приятел с Рихард Вагнер, който се жени за дъщеря му Козима. 

В голямата си част творчеството му е програмно, вдъхновено от унгарски национални мелодии и ритми, с емоционално наситена мелодика.

Автор е и на множество есета, посветени на музиката.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?