Евровотът е тест за пълен мандат на ГЕРБ

Третият вот през 2019-а дебне зад ъгъла, но засега основните политически играчи не виждат полза от него, твърди Първан Симеонов

Първан Симеонов е завършил Езикова гимназия „Ромен Ролан“, журналистика и политология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Изследовател в областта на политическите партии, докторант по политология в СУ „Св. Климент Охридски“. Изпълнителен директор е на „Галъп интернешънъл болкан“. Част от мрежата на Института по социология „Иван Хаджийски“ и на клуба „Конрад Аденауер“. Участник в научни изследвания в различни области.

Каква 2018 г. изпращаме? Коя е думата, която  отразява най-точно случилото се?

- Скандал е може би най-често срещаната дума, на политическия терен поне. Пренареждане - не, по-скоро статични останаха структурите на политическия процес. Имаше известна стабилност, но не в смисъла, който управляващите влагат, а в смисъл, че месец след месец социологическите данни показваха сходна структура. Имаше и доста протести, но в предходни години е имало и повече.  

Защо БСП не успя да осребри политически  агресивното си поведение на опозиция? 

- БСП има шансове да се докаже като алтернатива, защото при ГЕРБ има износване. Всъщност БСП засега постига своето -  ГЕРБ е подложена на постоянна критика, на неспираща атака. От друга страна, поне засега, 

ГЕРБ продължава да води с едни гърди

напред в социологическите изследвания, което потвърждава и факта, че когато има силна опозиция, има и силни управляващи.

В БСП се надяват с течение на времето ерозията при ГЕРБ да надделее и в един момент данните да покажат изравняване на силите или надмощие на БСП. Левицата няма изгода от бързо падане на ГЕРБ, защото то, както и нови бързи избори, може да доведат до сходен резултат. Затова БСП има нужда ГЕРБ автентично да си пада, за да може евентуално при едни нови избори наистина вече левицата да излезе напред. 

Вотът през май ли ще е тестът за евентуален пълен мандат за управляващите?

- Несъмнено това ще е тестът.  Неизвестните обаче са много. От днешна гледна точка ГЕРБ има по-логични шансове да има преднина на европейските избори. Точно ще се случи, няма как да знаем. По-голямата драма е друга - на тези избори за Европарламент ситуацията ще бъде трудно предвидима, а залогът е прекалено голям.

Предстоят месеци на шеметна предизборна надпревара,

в които ще се реши какво ще стане. Наистина залогът е прекалено голям -представете си ГЕРБ да загуби евроизборите! Това ще доведе до съвсем нова политическа ситуация. Твърде малка е вероятността това да се случи, но нищо не бива да се изключва.

- Т.е. не е напълно изключен трети вот догодина?

- Не е изключен, шансовете са  50:50.  Но всичко ще зависи от напрежението или от липсата на напрежение, които ще видим през януари и февруари. Тогава ще си проличи по-ясно дали имаме, или нямаме условия за предсрочен вот.

Ситуацията трети вот от години дебне зад ъгъла.  Ако премиерът Борисов обаче съумее да превърне известното предимство на ГЕРБ в победа на европейските избори, следващите избори ще са местните, които традиционно са по-силни за партията му. И при това положение е възможно или ГЕРБ да направи избори заедно с местните, когато му е силата, или да си доизкара мандата.

- Как разчитате речта на Ахмед Доган? 

- Не мисля, че е някакъв спасителен пояс за властта. Ситуацията не изключва и такъв вариант - втори кабинет в рамките на този парламент с широка подкрепа, с експертно звучене, програмни цели, кабинет, в който

Борисов ще може да намери достоен изход

от някаква тежка ситуация. А опитите на ДПС да се заявят като важен играч не е отсега - за програмен кабинет те говорят вече почти година.
Голяма част от нещата, които Доган казва, са верни. Но не мисля, че начинът ДПС да постигне нещо е Доган да го заяви на всеослушание. Когато ДПС иска нещо, си го прави тихо и неотклонно, без да бие камбаната.

Заровиха ли Патриотите различията в името на пълния мандат на кабинета?

- Патриотите могат да дадат шанс на кабинета, защото никой от тях няма пряка полза да напуска управлението. Но дали ще се явят заедно на европейските избори, все още не се знае.

Не е изключено да се стигне до вариант, който сме наблюдавали и преди - остават под някаква форма заедно, но се явяват разделени на европейските избори, например.

Какво ще направят, е въпрос на политическа зрялост. Става въпрос за опит да се погледне няколко хода напред - че здравият инстинкт сега означава да се вкопчиш в това, което имаш. Но Сидеров се опитва да предупреди: Това управление върви надолу - влече ни и ние ще го влечем! Дали не е по-добре да спестим негативи, като застанем в позата на  управленски коректив?!
Това вероятно са прагматичните сметки на Сидеров, който опитва да предупреди своите, че се трупа напрежение и е добре да превключат овреме. 

- Ще се случи ли нов десен проект, за какъвто намекна д-р Петър Москов? 

- Вдясно най-жизненото нещо е около „Демократична България”. Голямата им драма обаче е в това, че

светът започна да мисли по-консервативно.

Шансът им все пак е в това, че нишата е малка, но тяхна, никой друг не я иска.

Но освен либералното дясно има и хора, които се опитват да създадат консервативна, по-прагматична  мрежа, която понякога прилича на някаква сянка на ГЕРБ. Тази мрежа много субекти се опитат да превърнат в позитив. И там е г-н Москов, който от доста време изповядва политическа линия, далече от авантюризма на либералите, играе на сигурното. Т.е. от много време Москов влиза в консервативната ниша, дава сигнали, че би желал да стане част от някакво национално-консервативно пространство. При условие, че се следва проевропейски път, което означава не проруски. Затова Москов припознава Валери Симеонов, донякъде дори и Красимир Каракачанов.

Как обаче ще се развият нещата - дали Москов ще замени Сидеров в някаква форма на коалиция, дали НФСБ ще потегли към някаква форма на дясно консервативно движение, дали и ВМРО ще се присъедини там, дали ГЕРБ ще се опита в бъдеще да си вземе някакъв, доколкото съществува, доброкачествен национализъм - това са само възможни спекулации засега.

Затова всички движения там в момента приличат на преброяване,  на

сметка преди старта.

А в огромна част от случаите тези сметки излизат криви, без кръчмар.

Е, до май ще трябва да се преброят. Но на евроизборите бариерата не е малка, към 140 000 гласа от днешна гледна точка може би ще са нужни, ако гласуват 2.5 милиона души. А за т.нар. традиционна десница, либералите, които пак се събират, няма да е много лесно. Това сме го гледали вече няколко пъти -  как се събират всички, започват наново. Не виждам ярки перспективи вдясно. Вероятно тази сметка си я правят по-трезвите глави в този лагер  - може да измислят нещо, да се възползват от политическата конюнктура. Трябва обаче да действат много упорито - нещо, което не им е много присъщо.

Ще продължат ли да трупат точки и догодина соловите играчи на терена - Румен Радев,  Мая Манолова, Слави Трифонов?

- Румен Радев и Мая Манолова ползват различни стратегии. Радев със сигурност трябва да си съхранява рейтинга още 2-3 години, за да завърши мандата с шансове за втори или за нещо друго. Нужна му е предпазлива игра, докато при Манолова предпазливостта вече ще започне да пречи - тя трябва да вложи в нещо набрания политически капитал. Има всякакви варианти - дори в местните избори догодина би била много силна кандидатура.

По-любопитен е Слави Трифонов, който е в позиция на

арбитър на политическия процес.

Ако сега тръгне да играе, би било добър вариант за него - точно на европейски избори може да се възползва от успелите българи в чужбина, които изнамери.  

Поведението на Трифонов напоследък обаче не е на човек, който ще влиза в политиката. Интервютата, които направи наскоро, не ми приличат на влизане. По-скоро на обратното.

Трифонов създава много големи очаквания, които му създадоха слава, която той не може да оправдае, не можа да изиграе ролята на опозиционер докрай. Набрал е обаче  политически капитал, който може да използва, ако реши.    

Каква 2019 да очакваме?    

- Година на потвърждаване на това, което виждаме напоследък. Ще живеем под знака на избори, така че няма да е много приятна година. Но ще я преживеем!

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?