Еврото ще ни направи още по-бедни

Така отговаря всеки втори пловдивчанин в анкета на marica.bg

Пловдивчани са по-скоро песимисти по въпроса за въвеждането на еврото у нас, а всеки втори смята, че единната валута ще надуе инфлацията. Това ще ни направи още по-бедни, защото бизнесът и държавата нямат резерви за актуализиране на доходите след евентуалното вдигане на цените. Това сочат резултатите от анкетата на marica.bg по актуалния напоследък въпрос: "Трябва ли у нас да се въведе еврото?". В Пловдив обаче все още живеят зевзеци и хора с чувство за хумор. Вероятно това е причината 1 на 100 да отговаря, че спорът е безсмислен, защото "нашите печатари факири отдавна въведоха еврото".

По-скоро шеговити са и отговорите на още 2,5 процента от анкетираните. Те смятат, че е "по-добре да въведат долара, защото сега сме дружки с американците". Впрочем, не е ясно дали между тях няма и т.нар. привърженици на американския начин на живот. 

Като цяло пловдивчани се отличават с трезвата си оценка на събитията, а нерядко и с по-скоро песимистичната си визия към бъдещето. Така най-много участници в анкетата - 42,7 процента, може би на базата на горчивия си опит в годините на прехода са склонни да допуснат, че с въвеждането на еврото неизбежно ще скочи и инфлацията. И то двойно, както упорито се говори в най-черногледите прогнози на част от експертите. Явно повечето от хората са склонни безрезервно да им повярват... И затова отговорът им е „Не, защото веднага цените ще станат двойни”.

Песимизмът надделява и при други 12,7% от анкетираните, които са негативно настроени към въвеждането на еврото. „Не, защото и с левове, и с евро, все ще сме на опашката на Европа” е техният отговор. Те не са от тези, които вярват на пропагандата на управляващите за "светлото бъдеще" на България в еврозоната. 

Умерени оптимисти са 10,7 на сто от анкетираните, които залагат на ефективния контрол от страна на държавата и затова са съгласни с въвеждането на европейската валута в България. „Да, но само ако държавата намери начин да предпази хората от инфлацията с по-високи заплати”, е отговорът. Но фактът, че се изисква на всяка цена да се вдигнат достатъчно заплатите, с което да се реагира на иначе неизбежната инфлация, говори, че зад уж умерения оптимизъм и „вяра в ролята на държавата” се крие и немалка доза негативно очакване.

Най-големите оптимисти са 18,7% от участниците в анкетата на marica.bg. А това не е малко, като вероятно в бъдеще този процент ще расте, тъй като такива са и прогнозите на голяма част от финансовите и икономическите експерти. Оптимистите еднозначно искат въвеждането на еврото и смятат, че „така стандартът ни ще се изравни с европейския, а и ще паднат лихвите по кредитите”. Вероятно това е и най-реалистичният вариант. И най-изгодният от финансова гледна точка. При този отговор обаче не се отчита мнението на част от експертите, които твърдят, че бъдещето на Европа не е толкова розово и няма гаранция, че при реформирането на системата на еврото брюкселските бюрократи ще заложат на най-удачните варианти...

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?