Подай сигнал

Европейските университетски мрежи са бъдещето на висшето образование

Студентите на ВУАРР се реализират на 100% вече 27 години

Интервю

от Екип Марица 402 прегледа 0

Проф. д-р инж. Димитър Димитров

Интервю с Проф. д-р инж. Димитър Димитров


- Проф. Димитров, наскоро открихте 27-ата учебна година и дипломирахте стотици ваши възпитаници. Какво се случва във Висше училище по агробизнес и развитие на регионите?

- Ръководството на Висше училище по агробизнес и развитие на регионите осъзнава изключителната си отговорност към новите поколения, които ще градят Пловдивския регион и България през следващите 50 години. Кандидат-студентите и студентите са респектирани от тази всеотдайност - както на ректората, така и на преподавателите. Ето така се печели доверие. А доверието е гранитната основа за всеки бизнес и за всяко партньорство.

- Тук ли е отговорът на въпроса: Защо студентите предпочитат да платят повече в частно висше училище и да дойдат при вас?

- Народът казва: „Евтиното излиза скъпо“. Англичаните казват: „Не съм толкова богат, че да купувам евтино“. А баба Сия разказа защо нейният внук е избрал да учи при нас, въпреки че тя му натяквала, че в частното училище е по-скъпо, а той отговорил: „Да, таксите са малко по-високи. Но тук няма преподаватели, на които да плащаш под масата по 300 лв. за изпит. Ето така, бабо, в частното ми излиза по-евтино“.

- Как се реализират кадрите ви?

- Най-важното е, че вече 27 години те се реализират на 100%. От службите по заетостта дават данни, че няма регистрирани наши възпитаници безработни. Това означава, че висшето училище е престижна марка за работодателите, че се учи истински, че дипломите са истински.

Ние не понасяме фалша.

У нас много неща се правят наужким и се лъжем един друг. Така всички сме губещи.

- Някои ви обвиняват, че примамвате студентите с подаръци, като автомобил, лаптопи, телефони, почивки.

- Студентите не са диви животни, за да се примамват. Те са мислещи същества. А да подариш подарък на някого, който има празник, е напълно естествено. Тези подаръци са за студентите на техния студентски празник - 8 декември.

Въпреки че родителите на всички студенти са данъкоплатци, нашите студенти нямат право да получават от държавата субсидия, стипендия, общежитие, столово хранене и други привилегии. Ето защо тази година на 8 декември те ще получат 26 подаръка чрез жребий. Освен лек автомобил, лаптопи, смартфони и таблети, ще има и екскурзии за двама до Рим, Лондон и Париж.

- И все пак това дразни някои ваши колеги.

- В конкурентна среда е некоректно една институция да критикува свой конкурент, освен ако има нарушение на закона. Тогава се намесва съдът.

Представете си, че ръководството на „Локомотив“ Пловдив критикува ръководството на „Ботев“ Пловдив заради негови инициативи.

- Демографска криза, университети много. Какво е бъдещето?

- Бъдещето е само едно. Европейският съюз регламентира създаването на европейски университетски мрежи, в които ще се включат и българските висши училища. Група университети, обединени в мрежи, ще могат смело да плуват в световния океан на конкуренцията. Ще влизат в световните класации, ще организират многоезично обучение, ще има международна акредитация.

Това е пътят.

А многото университети могат да се консолидират, могат да се приватизират от своите колективи или да се ликвидират. Последната мярка ще е трудна. Но първите две - възможни. В момента група държавни университети се конкурират помежду си в един и същи град.

- Какво ще кажете на кандидат-студентите?

- Да разпитват и разучават хубаво защо един университет е предпочитан, а друг - не. Чак тогава да се записват!

Коментари