Европейска спътникова навигация излезе от строя

Европейската система за спътникова навигация Galileo не работи вече четвърти ден, без да е известна причината за повредата. Системата е спряла да предава данни в петък, а според служителите на Европейската агенция за глобалните навигационни спътникови системи се касае за „технически инцидент, свързан с наземната инфраструктура“, пише hicomm.bg.

Това означава, че потребителите с по-новите смартфони, които поддържат Galileo, ще трябва междувременно да разчитат на американската GPS, руската Glonass или китайската Beidou мрежа за навигация.

В момента експерти работят за възстановяване на нормалното функциониране на сателита. Създадена е комисия за оценка и анализ на точната причина. Навигационните възможности няма да бъдат достъпни до отстраняване на проблема. Способността на Galileo да улавя сигнали за бедствие в морето или планините и издирване на изпратилите го обаче не е засегната от повредата.

Данните от страницата на Galileo показват, че 26 от спътниците не работят, два се тестват, а други два са извън оперативно състояние от 2014 и 2017 г. Още 12 се изработват в момента. Системата бе проектирана и разработвана 17 години и включена през декември 2016 г.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?