Подай сигнал

Еврокомисар: Цената на биохраните трябва да се промени

Здравеопазване

от Румен Златански 163 прегледа 0

Еврокомисар: Цената на биохраните трябва да се промени

Двоен стандарт на качеството на храните има във всички страни от ЕС. Това каза днес в Пловдив европейският комисар по здравеопазване и безопасност на храните Витенис Андриукайтис. Той и Даниела Дариткова, председател на Комисията по здравеопазване към 44-то Народно събрание участваха публичен дебат на тема "Здравеопазването в ЕС", състоял се в Медицинския университет.
Според еврокомисаря решаването на проблема ще започне с разработването на обща методология за тестване на храните във всички държави от Европейския съюз. Така институциите във всяка страна ще следят какво консумират техните граждани и гости.

В Европа около 55 милиона души не могат да си позволят качествена храна, заяви още Витенис Андреукайтис. Той добави, че фермерите трябва да бъдат насърчавани да произвеждат здравословни храни на приемливи цени. В доста магазини в ЕС обаче биохраните се продават на много скъпи цени и хората с по-ниски доходи не могат да си ги позволят. Това е проблем, за чието решаване трябва да помислим всички, добави още еврокомисарят.

Той засегна и въпроса с нарастващото недоверие във ваксините. Важно е да се следва науката, а не фалшивите новини и дезинформацията, каза Витенис Андриукайтис

Еврокомисарят уточни, че има много добри предложения за преодоляването на този проблем. Той добави, че се надява при председателството на Австрия тези заключения за ваксинациите да бъдат приети.

В дискусията бяха обсъдени и други проблеми, сред които здравето на работещите, недостига на здравни специалисти, трансграничното здраве, дигитализацията в здравеопазването, нарастващото недоверие във ваксините, качеството на въздуха, на водата, на храните и други. Участниците във форума се съгласиха, че инвестициите в здравеопазване са инвестиции в бъдещето и сигурността както на България, така и на ЕС.

Еврокомисар Андриукайтис каза, че са необходими законови инструменти, които да окуражат работодателите да направят работното място по-здравословно, да провеждат редовни скрининги на служителите си и да ги стимулират своите служители да обърнат внимание на здравето си. Според него дигитализацията е е важно средство за модернизация на здравната система. Даниела Дариткова определи очертаващия се дефицит на здравни специалисти като много тежък проблем за българското здравеопазване.

Тя бе категорична трябва да се вземат мерки да бъдат стимулирани младите български лекари да останат тук, защото те ще гарантират сигурността на здравната ни система. По отношение за здравето на работното място тя каза, че е необходимо системата за трудова медицина да се адаптира реално към проблемите на работната среда и да се направи в услуга на работещите. Според нея не се инвестира достатъчно за профилактика на заболяванията. В стланата ни е отчетен фактът, че лечебната медицина се развива с по-големи темпове и заема по-голям процент от инвестициите в здраве, а за профилактиката има още какво да се желае.


Коментари