Ето защо трябва да имаме мащерка у дома

С идването на есента идват променливото време и есенните болежки. Най-разпространени са настинките, есенната хрема и кашлицата. Времето е променливо - ту хладно, ту горещо… необходимо е да се погрижим за здравето си и да подсилим имунната си система. Нека за целта използваме есенни билки.

Една от тях е мащерката. Тя е особено ефективна срещу простуда. Чаят от нея е особено полезен в този случай. За­лей­те ед­на су­пе­на лъ­жи­ца изсушена ма­щер­ка с ед­на ча­ша го­ре­ща во­да и ос­та­ве­те за около час в зат­во­рен съд. Прецедете отварата и приемайте по 1-2 лъжици 3 пъти дневно. Чаят от мащерка отдавна се използва за лечение на диария и газове, за облекчаване на ревматоидни заболявания.

Заради антимикробните си съставки мащерката редовно се добавя към водата за уста и пастата за зъби - за да ограничи отлагането на зъбна плака и да повиши добрата хигиена на цялата уста.

Използва се и като съставка в капките и билковите лекарства за кашлица - за да помогне за преборването с вируса, отговорен за грипа и настинките.

Мащерката е надежден компонент и за лечението на астма, бронхит, круп и ангина, тъй като успешно отстранява секретите при възпаление на горните дихателни пътища. Нанася се и локално за лечение на акне, рани и кожни инфекции.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?