Ето защо не трябва да миете суровото пиле

Министерството на земеделието на САЩ предупреди домакините и готвачите в заведенията за хранене, да спрат да мият птичето месо, преди готвене. Предупреждението е публикувано на правителствения сайт.

Миенето на сурови птици не само е безполезно, но и опасно, и увеличава риска от отравяне, твърдят представители на Департамента по здравеопазване. 

Изследване е показало, че студената вода не убива салмонелата и кампилобактериите, а микроорганизмите попадат върху съдовете, продуктите и готварските прибори.

В 25% от случаите, при миене на сурово птиче месо, са били открити бактерии върху повърхности в радиус от един квадратен метър. Салмонелата била открита върху врата на хладилник, кутии с подправки, продукти и салати.

Тази бактерия е причинител на салмонелозата. Болестта започва внезапно с треска, висока температура, гадене, повръщане и стомашно-чревно разстройство (диария). Човек изпитва остра коремна болка, главоболие и мускулна треска. Тялото се обезводнява. Подобни са симптомите и при кампилобактериозата, причинена от кампилобактерии. Обикновено заразата се предава при контакт със сурово месо.

Източник: Lupa.bg

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?