Ето защо кестените са толкова лековити

Есента е сезон на кестените. И ако мислите, че те са само много красива част от природата в парковете, ще ви кажа да си помислите пак, защото кестените са безкрайно ценни. Според лечителя Петър Димков „тези малки, кафяви, лъскави топчици са удивителни акумулатори на слънце, енергия и живот, и я отдават щедро, с постоянно лъчение през цялата година”.

Петър Димков е носел винаги в джобовете си по няколко кестена - убеден в благотворното им влияние върху ставите, сухожилията, мускулатурата и нервната система. Всяка есен ги сменял с нови. Освен това днес кестените се възприемат и като естествени успокоителни.

Като за начало можете да държите под възглавницата си 5- 6 кестена. Правите си възглавничка от двоен тензух, в която зашивате кестените. За да са лековити обаче, плодовете на кестена трябва да се берат през септември и октомври, така че имате още малко време да си съберете достатъчно кестени. В този период те съдържат в най-голяма степен полезни съставки – дъбилни вещества, мазнини и витамини – особено С, В и К. Неслучайно кестените са

признато средство срещу болка и възпаление

Те лекуват и трудно зарастващи рани, възникнали в резултат на нарушено кръвоснабдяване.

Кестените са полезна храна, която се препоръчва в случаи на слаб имунитет, както и при хора, болни от анемия.

Кестени се използват и в грижата за зъбите и лечението на парадонтоза.

Листата им се използват като лекарство срещу висока температура.

Кестените се използват и за лечение на дихателни проблеми като конвулсивна кашлица.

Използват се и при лечение на разширени вени, защото укрепват кръвоносните съдове и капилярите. Предотвратяват и образуването на тромби.

Кестените са и добър източник на фибри.

Дивите кестени да известни още и като конски. Те са отровни, но въпреки това имат своите полезни свойства. Още в миналото са приготвяли чайове от диви кестени за лечение на диария и хемороиди.

Конските кестени се използват и локално – върху обриви и възпаления. Без да е научно обосновано се смята, че дивите кестени са полезни в лечението и на артрит, защото имат антивъзпалително действие.

Зареждат тялото и дават самочувствие

Вълшебните топчета филтрират електросмога, зареждат тялото и дават самочувствие. Кестените могат да сбъдват дори желания, защото енергийната им вибрация зарежда, успокоява и хармонизира тялото. Често ги наричат и флорални рубини, падащи от дивите дървета. Кестените притежават уникална лечебна и широкоспектърна сила.

Те са филтър за лечения

Поставени в джобовете на панталона, те защитават на около 30-40% тялото от вредното лъчение на мобилните антени и безжичните wi-fi устройства. Освен това дивите кестени умеят да гонят неразположението като с магическа пръчка.

Спокойно можете да поставите три кестена и пред монитора на своя компютър и ще забележите, че те ще се свият много по-бързо от обичайното – тъй като филтрират вредното електромагнитно лъчение. А то присъства навсякъде – от микровълновите печки до хладилника и сешоара.

Любопитен факт е, че някога прабългарите са нареждали в юртата и там, където спят, кестени на през 20 см. разстояние. Така са екранирали от геопатогенните лъчения домовете си.

Ако държите кестени в ръцете си и си ги подхвърляте от едната в другата ръка, те

ще ви успокоят, а при умора ще ви заредят със сила.

На неуверените хора пък дават самочувствие. Между един и четири часа тяхната стаена енергия прониква през чакрите на дланите. От там и виталният им импулс се разлива из цялото ни тяло пред меридианите – невидимите енергийни магистрали.

Силата да приспиват

В народната медицина е известно, че т.нар. конски кестен помага при ревматоиден артрит, шипове и ишиас. При стрес и неспокоен сън може да се сложат под възглавницата, както вече ви казахме – но не повече от 10 кестена. Те включват заложената в себе си психотерапевтична програма в действие веднага щом положим глава върху тях.

Ако страдате от флебит, разширени вени или хемороиди, например, направете си следната лесна рецепта: ситно нарязани диви кестени киснат в люта ракия 14 дни. Съотношението на кестените към алкохола е 2:10. Така приготвената настойка се прилага за разтривки.

Кестените ще ви помогнат и при хрема, и кашлица

Препоръчват се и при диария заради запичащия си и дезинфекционен ефект. В народната медицина им се доверяват и при магарешка кашлица, маточни кръвотечения, подагра, ревматизъм, ишиас.

Чистят отрицателни енергии

Още нашите деди са вярвали, че кестените чистят от отрицателни енергии. Поставяли ги по протежение на цялото легло на болния човек. Обръщали ги с изпъкналата част нагоре, след което ги раздалечавали на разстояние 10-15 см един от друг. Между тях се разхвърляли глави лук и чесън. В днешно време това суеверие има научно обяснение и то е свързано с лечебната сила на кестена.

При костни и мускулни заболявания

Нарязват се заедно с корите 6-7 диви кестена и се заливат с 500 мл. спирт или домашна ракия. Така престояват 4-5 дни, докато от кестените започне да се отделя пяна и те се размекнат. С получената настойка разтриваме болните места, а с размекнатите кестени правим компрес или лапа.

При язва

Сваряваме 10-ина питомни кестена във вода, докато омекнат добре. Обелваме ги и ги намачкваме на каша. Заливаме кашата с 500 мл. вода, добавяме 1 с.л. жълт кантарион и варим още малко. Прецеждаме през едра цедка и в получената смес слагаме 1-2 с.л. зехтин. Приемаме сутрин на гладно по 1 с.л. от лекарството.

При болки в черния дроб

Сваряваме 10-ина питомни кестена, докато омекнат. След което ги обелваме и смачкваме добре. Поставяме ги в 500 г мед, към който прибавяме и 2 с.л. цвят от лавандула. Сваряваме отново сместа, след което я прецеждаме през едра цедка. Взимаме от нея 3 пъти на ден или по 1 или 2 с.л. преди или след ядене.

При болки в гърба и кръста

В 1 л. червено домашно вино сваряваме 500 г питомни кестени, докато напълно се отделят черупките им. Обелваме ги, намачкваме ги и ги оставяме да престоят час -два, след което ги прецеждаме и пасираме през едва цедка. Пием от приготвеното лекарство по 2 -3 малки чашки на ден, а можем да го използваме и за мазане на болните места.

При сърдечни смущения

Изпичаме добре 5 -6 кестена, обелваме ги и ги слагаме в 500 мл. кипяща вода. Прибавяме 1 ч.л. стрити корени от жълта тинтява, шепа нарязан магданоз и 2 с.л. грис. В получената супа можем да поставим и малко масло или зехтин. Ако си правим такава супа веднъж седмично, бързо ще усетим подобрение на сърдечносъдовата дейност и кръвообращението.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?