Подай сигнал

Ето скандалната Ода Джон! Оплюхме я, а Париж я боготвори

Култура

от Екип Марица 784 прегледа 0

Ето скандалната Ода Джон! Оплюхме я, а Париж я боготвори

Зад този псевдоним се крие Михаела Дановска, която продава картини за десетки хиляди евро.

Вече цяла седмица една от най-обсъждани теми в България е изложбата на българската художничка Ода Жон и вечерята пърформанс, с която тя я откри. Това не е първият подобен пърформанс, нито пък първата скандална творба в България. Не се случва за първи път и публиката да е предизвикана от нечия творба, но такъв широк отзвук на всякакви нива досега не е имало. Стигна се дотам, че дори министърът на културата трябваше да обяснява и оправдава изложбата, поискаха се оставки на директорката и кураторката на Националната художествена галерия. С модерното изкуство изведнъж се конфронтира дори и онази част от гражданите, която не е много сигурна иначе къде точно се намира галерията и какво точно е пърформанс.

Гугъл буквално прегря от търсене на името Ода Жон. То не излиза от медиите, пише 24 часа.

А покрай изложбата на българката, живееща във Франция, се заговори за война на клики, за битка за предстоящото биенале във Венеция, за спорове кой да оглави НХГ. Бившият министър на културата се изказа остро срещу пърформанса за разлика от своя наследник на поста. Художниците също се изправиха от двете страни на барикадата.

Завръщането на Ода Жон в родината буквално взриви статуквото. Тя обаче запази пълно мълчание и категорично отказа да дава каквито и да е изявления.

Още чети ТУК

Коментари