Ето с колко може да вдигнат парите за нощен труд

 

 Часовата ставка за нощния труд да стане 0.5 процента от размера на минималната работна заплата - това старо предложение на КТ "Подкрепа" беше внесено за обсъждане на заседание на подкомисията по доходите към Съвета за тристранно сътрудничество, пише Дарик.

От синдиката настояват за увеличаване на ставката, която от години е замразена на 25 стотинки, и заплашиха с протести, ако държавата не предприеме действия в тази посока. Според предложението размерът на ставката спрямо сегашната минимална заплата трябва да бъде 2 лева и 55 стотинки.

"Нощният труд е евтин ад" - това е мотото на кампанията на КТ "Подкрепа", с което те ще настояват за увеличаване на ставката за час работа през нощта и обвързването й с минималната работна заплата. Към момента ставката за тази добавка е 25 стотинки, което вреди както на работника, така и на държавата, заяви Здравчо Здравчев, лице на кампанията.

"За една година отчисленията, които се правят за един човек, който полага нощен труд осем пъти в месеца, са 13 лева и 44 стотинки за здравна осигуровка", каза Здравчев. По думите му тези пари не могат да платят и един ден болничен, а това е трудът, който се характеризира с най-голям риск и заболеваемост. „Държавата губи от отчисленията за осигуровки и дотира работодателите", допълни Здравчев.

От „Подкрепа“ са готови и на по-радикални действия за защита на работниците, които полагат нощен труд и са готови за протести. Ако предложението бъде прието, ставката за тази година ще стане 2 лева и 55 стотинки, а за догодина - 2 лева и 80 стотинки.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?