Ето резултатите от приемa в детските градини и ясли в Пловдив

В проведеното на 12.06.2018 г. класиране за прием в детските заведения взеха участие 2051 деца. От тях 973 са на яслена възраст. Обявените свободни места бяха общо 1275 – 68 за яслените групи, 843 за първа възрастова група, 106 за втора, 159 за трета подготвителна група (за 5-годишни деца) и 99 - за четвърта подготвителна група (за 6-годишни деца).

В яслените групи са класирани 56 деца. При кандидатстващи 898 деца за първа възрастова група са класирани 630 деца. За останалите кандидатстващи наличните свободни места не отговарят на желанията на родителите. За втора възрастова група от желаещите прием 119 деца са класирани 55, а за подготвителните групи от участващите в класирането 61 деца са класирани 40.

Като цяло броят на местата в града за децата от 3 до 6-годишна възраст са повече от кандидатстващите. На предстоящите класирания ще бъдат обявени повече свободни места и за яслените групи, така че ще бъдат осигурени и желаещите от тази възрастова група – необходимо е само 3-годишните да постъпят през септември в детските градини.  Ще бъдат обсъдени възможностите за обявяване на допълнителни места в неизползваната към момента база (главно подблокови пространства) за удовлетворяване на всички желаещи прием в детските градини.

За класираните деца е важно да бъде спазен срокът 22.06.2018 г. включително, до който родителите трябва да подадат документи за записване в детските заведения, в които са приети.

Следващото класиране е на 3 юли. Свободните места за него ще бъдат обявени в срок до 25 юни вкл. Крайният срок за подаване на заявление онлайн е 1.07.2018 г. За тези, които използват помощта на директорите, срокът е 28 юни.

При кандидатстване за прием и подбора на детски заведения от изключително значение е родителите да се съобразят с наличните свободни места. Анализите показват, че има значителен брой подадени заявления преди няколко месеца, които се прехвърлят автоматично от едно класиране към всяко следващо и в посочените до 5 детски заведения вече няма свободни места. Тези деца няма как да бъдат класирани.

Постъпването на родените през 2012 и 2013 г. деца през учебната 2018/2019 г. в подготвителни групи е задължително, съгласно нормативните разпоредби. Освен групи в детските градини, родителите могат да изберат и подготвителни групи в общинските училища на града. Там функционират както полудневни, така и целодневни групи. Информация за училищата, които ще разкрият подготвителни групи за 5- и 6-годишни деца през учебната 2018/2019 г., при събиране на необходимия минимален брой желаещи, може да бъде намерена на сайта на общината www.plovdiv.bg в раздел „Образование“. Записването в тези групи е на място в училищата и не е обвързано със системата за прием в детските заведения.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?