Ето я Гинка, която купува ЧЕЗ

Фирмата, която купува ЧЕЗ, е 100% собственост на Гинка Върбакова. Пред Нова телевизия бизнесдамата от Пазарджик категорично заяви, че не е фасада, даваща път на офшорка да придобие най-голямото ЕРП в България. Откъде ще бъде финансирана сделката и как „Инерком” успя да спечели конкурса за ЧЕЗ, Гинка Върбакова разказва ексклузивно пред водещият на „Здравей, България” Виктор Николаев.

„Аз съм крайният собственик. Това се вижда от Търговския регистър. Крайният собственик в Търговския регистър съм аз”, заяви Гинка Върбакова.

На въпрос защо чешката държава е избрала именно нейната компания, тя отговори: „Не мога да кажа защо са избрали нас. Това беше една дълга и много сложна процедура, в която се изискваха много финансови документи, които да гарантират кои сме ние, какъв е нашият опит и какво можем да направим. По принцип при такъв вид финансиране, защото покупката на активите на ЧЕЗ ще стане с привлечено финансиране с банков кредит от международна банкова институция, която към момента, за съжаление, не мога да разкрия”.

Запитана как банката си гарантира, че обезпечава парите, Гинка отвърна: „Практиката е при такъв вид финансиране, да бъдат залагани акциите на дружеството, тоест това е напълно позната във финансовите среди практика”.

Гинка Върбакова призна, че от 20 години познава Теменужка Петкова, която подаде оставката си като енергиен министър, след като сделката беше обявена публично.

На въпрос дали Петкова е помогнала по някакъв начин в осъществяването на сделката за продажбата на ЧЕЗ, Гинка Върбакова беше категорична: „Цялата сделка се проведе под чешкото законодателство. Цялата сделка и разговори бяха в Прага и българското правителство, български министри или български политически лица не са имали абсолютно никаква информация за нея. Това е една частна сделка”.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?