Ето по кои теми повдигна завесата Радев в Асеновград

„Диалогът ми с изпълнителната власт е труден и той е поради безконтролното управление и безнаказаната корупция, но има важни теми, по които съгласието е наложително. Като например - привличането на стратегически инвеститор  в областта на автомобилостроенето. Специално за завода на „Фолксваген”, аз поканих германския президент, имах много ползотворни разговори с него, с водената от него делегация. Изрично по мое настояване посетихме водещо немско предприятие и то в района на Пловдив, за да може чрез немските медии да стигне до широката немска общественост посланието, че нашият модел на икономическо сътрудничество е успешен. Че България е надеждна и перспективна дестинация. Преди два дни получих много ласкаво и обнадеждаващо писмо от президента Франк-Валтер Щайнмайер и всичко това е изцяло в подкрепа на българското правителство. И аз ще бъдат първият , който ще поздрави кабинета, когато сключи договор със стратегически инвеститор”. Това каза президентът Румен Радев по време на посещението си в Асеновград днес. Поводът бе празникът на града. Президентът благодари на премиера за поетия и изпълнен в кратък срок ангажимент за възстановяването на Висшето военно-въздушно училище.  


„Вече ясно заявих, че апартаменгейт е само началото и вододела накъде ще вървим. Не можем да градим модерна Българияа, ако оставим нещата по старому. Да се вихри безнаказаност и беззаконие, трябват разкрития, трябват присъди, конфискация и връщане на парите. Аз напълно съзнавам, че премиерът е в много трудна ситуация и не си мислете, че искам България да затъва в корупционни сканадали. Да бъде синоним на корупция. На това нещо трябва да се сложи край, но този край няма да стане с мълчание, със спиране на говоренето по тези теми, а с разнищване и прочистване”, каза Радев пред журналисти.

„Виждате, че премиерът всяка седмица събира пряко подчинените му служби и компетентни органи и както се ровят в кофите за боклук за контрабандни цигари, е време да се заровят и в задграничните офшорни сметки, в имотите и фирмите на политици чрез подставени лица”, каза още президентът. С поред него проблемът на министър-председателя не е в липсата на домашни визити у неговите министри и партийци, не е дори и във факта, че назначеният от управляващите антикорупционен орган не хваща необяснимото богатство на някои политици. Дори и да го правеше, той щеше да констатира само крайната фаза на корупционният акт и малка част от открадното. Истинският проблем на премиера е, че безконтролният стил на управление генерира корупция. И това не може да се лекува с медиино осветяване на прегрешилите и оставки. За това трябват две важни неща- въвеждане на прозрачен и отговорността на управление с ясни механизми за контрол, които да пресекат корупционните потоци.Това е, което аз виждам като една необходимост, която да се извърши и разбира се затвор за прегришилите. Защото възстановяването на държавността минава през възмездието, каза още Радев.  

Той бе категоричен, че всеки опит за намеса отвън в българската образователна система, в българското семейство, за нашата история, за нашия език, затова как да възпитаваме децата си, трябва да бъде пресичан решително и безкомпромисно.

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?