Подай сигнал

Ето къде ще строят новия завод на Volkswagen

Бизнес зона

от Марица вест. 8089 прегледа 0

Новият завод на "Фолксваген" ще се строи в Турция

Решението къде „Фолксваген“ да построи новия си завод бе взето късно снощи. Турция е спечелила пред България, съобщава 24 часа.

Инвестицията за няколко милиарда отива в Измир най-вече заради натиска на Катар, който държи 17% от акциите на „Фолксваген“.

До последно България е била фаворит, но Турция е предложила по-голяма държавна финансова подкрепа и безплатен терен. Преди седмици лично шефът на „Фолксваген“ Херберт Дис обиколи България и Турция, за да прецени сам къде да е новият завод. Той се е срещал и с бизнесмени във Виена, които е опитвал да убеди да подпомогнат с инвестиции избора на България, но явно въпреки всичко Турция е предложила повече.

Впоследствие обаче стана ясно, че "Фолксваген" все още не са взели решение и умуват за предимствата на България спрямо тези на Турция, сред които най-силен е логистичният довод, тъй като сме страна членка на ЕС. Анкара обаче предлага в пъти повече държавна подкрепа на компанията, което ние няма как да направим, тъй като в ЕС има таван за подобна финансова помощ. В крайна сметка все още не е ясно как са протекли дебатите на управителният съвет на компанията, проведен във Франкфурт. Припомняме, че днес "Ройтерс" съобщи, че решението е било в полза на Турция.

Коментари


Никой не може да ме убеди, че не сме загубили, защото някой на много високо ниво в България не е прибрал едни кинти от една съседна държава на юг, за да не подаде адекватна оферта от наша страна.Турция е държава на ръба на гражданска война, на път е да излезе от Нато, със срината икономика.Въпреки всичко, ще изберат нея, но не заради наиска на Катар, а по една проста причина-ние сме най-корумираната държава в света.

Шкода,вътрешно горене,200 000 бр.малко демоде история. Да не съжаляваме.

В България има чуждестранни инвестиции ,. само когато на власт е БКП ! Затова , гласувайте за Корнелия и Мустафа - те са единствената светлина и възможност за развитие...

Turciq si turciq bulgariq si e bila nai dolu i vinagi shte si e tam :D

Инвеститорите нямат доверие в българските свръхкорумпирани изпълнителна и съдебна власти.

Липсват хора и екипи в правителството, които да предоставят аргументи за предимствата на България пред Турция. Жалко,че отвсякъде ни заобикалят инвестициите.Другото са празни упражнения на нашите т.н. управляващи.в правилно говорене.

Слава не ГЕРБ и мъдрите му ръководители! Дори с евтиния си труд - вече по-евтин и от на китайските селяни, не можем да привлечем една по-сериозна инвестиция! Никой не иска да инвестира в станата на мафията!

Съгласен съм с Candan! Това е тъжната истина! Освен това хората явно се чувстват по-добре в държава, извън Европейския съюз, управлявана от мюсюлмански фундаменталист, отколкото в държава, управлявана от мутри.

Пловдив не е за такъв голям залък. Ще се задави, та чак ще издъхне! Дори и завода да е на 15 километра от града. И сега с презастрояването вече е неприлично тесен и задушен.Няма и кадри за подобно производство. Представям си нови 5000 работни места запълнени от пришълци, които заедно с техните близки ще увеличат бройката до 10 000 хиляди и повече човека. Нови поне 3000 автомобила и 20 - 40 автобуса по улиците .... Ужас! Стандарта и със завод на автомобили пак ще е нисък. Българската болест наречена АЛЧНОСТ не се ликува! Няма лек!

Няма страшно, Бат Бойко ще оправи положението и ще се разбере с Турция, за да го върнат в Пловдив.