Ето коя е единствената родопска песен за работа

Как Брежнев стана автор на „Торнал е Тодьо“

Димитър Радичев и Георги Мандов измислили песента заради пропуснат абитуриентски бал. Тя става хит, след като през 1951 година Радка Кушлева я изпява по радиото

Един от авторите на песента „Торнал е Тодьо на гурбет да иде“ носел прякора Брежнев в епохата, белязана от името на генералния секретар на КПСС. Текстът на песента, който измислили Димитър Радичев и братовчед му Георги Мандов по време на абитуриентския им бал през 1949 г., и досега весели всяка компания. И двамата вече са покойници, ала техният шедьовър остава като единствената родопска песен за работа.

"Беше около 24 май през 1949 г. Трябваше да идем на абитуриентски бал, но аз бях с цървули, а Георги с гуменици. Нямахме и костюми - селски момчета. В Чепеларе имаше деца на богаташи и се бяха накиприли, досрамя ни и не отидохме. Тогава решихме да измислим песен, за да си запомним пропуснатия абитуриентски бал. Никой не е мислил, че ще стане популярна". Това признание на Димитър Радичев сега е в дипляна, която се раздава на любопитните за историята на песента туристи в читалището в Момчиловци. Там е изложена и картина с героя от песента - Тодьо. Картината е нарисувана от Иван Пеев.

Проф. Георги Мандов споделя приживе, че съчинили песента за около час и половина. Нагласили текста по мелодията на популярна тогава песен от фронта "Загукала е гургулица и изгука тази черна война". Така направили от тъжната песен веселяшка, за хоро.

След това двамата я пели по сбирки и серенади, без да казват, че са нейни автори. През 1951 г. Радка Кушлева я изпява и записът прозвучава в националното радио. Така тръгва самостоятелната история на песента, пята от стотици певци след това.

30 години по-късно в статията "Откъде е тръгнал Тодьо" в списание „Родопи“, чийто редактор е Николай Хайтов, се разкрива кои са авторите на песента. Към статията имало и карикатура на Тодьо, нарисувана от Борис Димовски.

Междувременно проф. Георги Мандов прави блестяща научна кариера. Преподава в Софийския университет в катедра "Геология", става светило в палеонтологията и стратиграфията, специализира във Франция и Русия.

Димитър Радичев пък е учител, заема партийни постове и е бил кмет на село Момчиловци в периода 1974-1976 година. Тогава получил прякора си Брежнев. Улучил времето на Леонид Брежнев и някой за майтап го нарекъл така, а после си останало като трайно прозвище.

Екопътека в селото носи името на Тодьо

Двамата автори са категорични, че Тодьо няма определен прототип. Тодор, на галено Тодьо, е едно от най-масовите имена в Момчиловци. Останалите факти в песента обаче са истински. Момчиловци векове е било гурбетчийско село. От истинската местност над него - Кърджалийскен камень, изпращали гурбетите със стадата за Беломорието. И за разлика от песента, в която се майтапят с мързеливия Тодьо, момчиловските гурбетчии се прочули през вековете с големия се майсторлък и много работа - като дюлгери, овчари, че и рибари.

„Песента се е превърнала в един от символите на Момчиловци. Все повече набира известност екопътеката, тръгваща от центъра на селото край местността „Кърджалийски камень“, която носи името „Торнал е Тодьо“. Гордея се, че авторите на песента са от Момчиловци и при всеки радостен повод българите я чуват и се веселят с нея, а покрай това научават за селото ни“, казва досегашната кметица Сийка Суркова.

Хитовият текст

Торнал е Тодьо на гурбет да иде, /2

на гурбет да иде, пари да печели. /2

Ага е стигнал Кърджалийскиян камень, /2

сьоднал Тодьо погрюма да прави, /2

та е утапанил полан тас с апраци /2

и един ми месаль овсени колаци. /2

Ага затросил о пунгяна с тютюнян - /2

забурил я Тодьо в новине потури. /2

Ворнал са Тодьо пунгяна да троси /2

и са й своршил Тодюму гурбетян. /2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?