Подай сигнал

Ето кой плод е най-доброто лекарство за паметта

За това спомагат антиоксидантите, които се съдържат в плодовете

Здраве

от Екип Марица 2365 прегледа 0

Редовната закуска с една-две ябълки или пресен ябълков сок предотвратява смъртта на мозъчните клетки, която води до отслабване на паметта. Това е изводът на учени от университета в щата Масачузетс, които направиха изследването си в рамките на програмата "Качество и безопасност на хранителните продукти в САЩ".

Те проследиха по какъв начин ябълковият сок влияе на процеса на застаряване на главния мозък при лабораторни мишки в напреднала възраст.

Експериментите показали, че веществата, които се съдържат в свежия плод, защитават мозъчните клетки от увреждане. Тези увреждания могат да доведат не просто до разсеяност, а до сериозни заболявания като Алцхаймер например.

Мишките, в чиято вода бил добавян сок, изпълнявали стандартните тестове, като преминаване през лабиринт много по-успешно от останалите. Всеки ден те пиели количества сок, които в човешки мащаб се равняват на 2-3 чаши или 3-4 ябълки.

Ръководителят на проучването - директорът на центъра по клетъчна невробиология към университета на Масачузетс д-р Томас Ши, заяви: "Изследването ни потвърди факта, че консумацията на ябълки и ябълков сок в комбинация с балансирана диета може да защити мозъка от ефекта на окислителния стрес. За това спомагат антиоксидантите, които се съдържат в плодовете".

Коментари