Ето кой документ решава спора за кино "Космос" СНИМКИ

Арх. Бакърджиев изпрати до „Марица” копие от обяснителната записка, с подпис на автора на проекта – арх. Л. Шинков

Копие от обяснителната записка и чертеж-разрез на Кино Космос изпрати в редакцията на в. "Марица" арх. Георги Бакърджиев. Той, заедно с арх. Любомир Шинков и арх. Тодор Абаджиев, се определят като носители на авторските права на емблематичното кино "Космос".

„Във връзка с изявление на Кмета Иван Тотев от понеделник, 6 ноември, а именно: "В седем дневен срок искаме да ни се представят документи, които да доказват авторски права, но не изрезки от вестници, а реални документи",

изпращам копие от обяснителната записка и чертеж-разрез на кино Космос (тогава Комсомол), с подпис на автора арх. Л.Шинков. Надявам се, че това окончателно ще прекрати съмненията на Община Пловдив, относно авторството на Кино Космос”, пише арх. Бакърджиев до редакцията на вестника. „Няма нищо изключително, всичко около кино Космос е нормално. Сградата се нуждае само от един освежаващ ремонт” – това бе лаконичния коментар на арх. Любомир Шинков, автор на проекта за култовата сграда. Шинков подчерта, че киното и до днес си работи нормално, а визията му е модерна и съвременна, нищо че е строено още през 60-те. А самият той няма на кого да доказва кой е проектанта на киното.

В документа, изпратен до „Марица”, който представлява обяснителна записка ясно се вижда подписа на арх. Шинков. Записката придружава техническия проект и сметната документация, изготвяни в далечната 1959 г. за обекта, наречен „Широкоекранно кино”, т.е. кино „Космос” (навремето „Комсомол”).

Интересен е фактът, че работата по киното трябва да започне през следващата 1960-та, като строителството на сградата възлиза на 2 732 000 лева – това става ясно от записката, подписана от арх. Л. Шинков.

Сегашният ремонт ще струва 5 млн. лева, показват сметките на проектантите от студио SGI - "Стивън Джордж Интернешънъл България", избрани от общината. Те обявиха, че са работили безвъзмездно върху концепцията на нова визия на емблематичната сграда.

Софийските архитекти предлагат сградата да се превърне в мултимедиен център за различни арт инициативи - театър, пърформънси, камерни събития, тя ще работи и като галерия. "Целта ни е максимално да запазим функцията на киното, като не променяме абсолютно нищо по външната част на сградата. Ще бъде възстановен оригиналният проектен вид на сградата, предвижда се и художествено осветление и нова климатична система", казаха проектантите арх. Тихомир Казаков и арх. Мария Мишинева по време на презентацията в Пловдив. Само, че тримата архитекти – Георги Бакърджиев, Любомир Шинков и Тодор Абаджиев – вече са изпратили писмо до община Пловдив, в което предупреждават за възможни съдебни процедури срещу дарителите на проекта за вътрешен дизайн на сградата. Арх. Бакърджиев уточни, че екипът им, заедно с арх. Шинков, са изработили проекто-заданието за ремонта на киното още в края на 2017 г. „В него сме се съобразили с бюджета от около 2 млн лева, които бяха оповестени публично от общината тогава, като разход предвиден за този ремонт”, каза още архитектът. 

Кино "Космос" е в списъка с обекти, които трябваше да се ремонтират с целевата субсидия от 20 млн. лева, които правителството отпусна в помощ на инициативата Европейска столица на културата. Проектът обаче се забави заради дела с реститутите от фамилия Дякови за пространството пред бившето кино и според прогнозите сградата едва ли ще отвори врати преди края на 2019 г. На този етап Общинският съвет ще реши дали да приеме дарението на архитектите от „Стивън Джордж Интернешънъл България" и да даде зелена светлина за реализирането му.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?