Ето кои вкусотии обраха наградите на Панаира

Български  храни и вина надвиха прочутите италиански специалитети в конкурса „Изборът на потребителя“. В него се състезаваха продукти, представени в изложбите „Фудтех“, „Винария“ и „Вкусове от Италия“ в Международен панаир Пловдив. Посетителите имаха възможност да дегустират и оценят конкурентите в престижната надпревара. Родни деликатеси грабнаха 17 от общо 29 награди, а две наши фирми са направили впечатление с иновативни изделия, които предлагат за първи път.

Два вида линцер – с кайсия и с горски плодове, донесоха признание на „Диамант 93“ . Два приза получи и „Дюсена“ - за лешников тахан и лешникова халва.  Лешниковият крем на „Валнутс“ също е сред финалистите.

Традиционните продукти са любими на потребителите, пролича от отличията, дадени на локума от рози на „Терснаб Търговище“,  ябълковия  мармалад на „Атлантик  Ко“,  домашната едросмляна лютеница „Траки“, сладкото от тиква на „Дилмано, Дилберо“ и  акациевия мед на Денка Колева. Журито оцени високо сладкото от арония на Светослав Коев, както и сладките на българо-френската фирма „Кроасан и шоколад“.

В групата на млечните изделия призьори са кашкавал от овче мляко на „Бор-Чвор“, краве сирене „Добротица“,  краве сирене „Саяна“ и черно сирене от Сицилия на „Вито Кантарела“, а също – краве кисело мляко „Ралица 8%“. При сирената конкуренцията беше много силна, отбеляза председателят на комисията проф. д-р Йорданка Алексиева, заместник-ректор на Университета по хранителни технологии.

Българско надмощие имаше и в категорията за вина, където присъства само едно италианско - „Бочели просеко 1831 Гран куве“, а нашите са четири: „Dives Каберне Совинъон 2014”, “Розе 2017” на „Вила Басареа“, купаж от черно каберне совиньон и мавруд на „Нера гора“ и „Варненски мискет“ на винарна „Старо Оряхово“.  Тук бе отличено и авангардното съчетание от каберне совиньон и еспресо „Кофиуайн“ в кенове от новата линия „Вино за забавление“, която бе показана за първи път у нас от  „Адвантис Ко“.

В категория „Кафе“ победителите са Caffee L'Antico, внасяно от „Довекс“, и италианското   Caffe Dokito Extra bar in Pods. Участници в изложбата „Вкусове от Италия“ спечелиха одобрението на потребителите с ликьор, крем и тороне, направени от шамфъстък, червени портокали, био екстра върджин зехтин, пате от артишок, черни маслини с подправки.

Щандовете на  „Фудтех“, „Винария“ и „Вкусове от Италия“ бяха разположени в уникалния Град на виното и деликатесите, който посрещаше  над 7 хиляди посетители дневно в периода 21-25 февруари 2018 година.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?