Ето кои шефове на болници и ректори пропуснаха да обявят пълното си имущество

Шефове на болници, ректори и ръководители в БЧК масово са забравяли да обявяват имоти и фирми пред държавата. Това става ясно от публикуваните от КПКОНПИ коригиращи декларации на властта, пише novini.bg.

От всички над 5000 души от властта при 738 души е открито разминаване между декларираното имущество и реалното имане, което притежават. По закон КПКОНПИ има право да провери всички държавни регистри, както и да разкрие банковите сметки на лицата, които са задължени да обявяват публично имуществото си. Така е установено разминаването при 738 души от властта. Те са получили срок от две седмици да коригират декларациите си, 98 от тях обаче не са го направили и затова подлежат на допълнителни проверки от НАП и КПКОНПИ.

Дали имуществото ще се ревизира от данъчните или от антикорупционните инспектори, зависи от това каква е откритата разлика в имането. При разминаване от над 5000 лв. документите се пращат на данъчните, а при разминаване от над 20 000 лв. се подхващат от КПКОНПИ.

Сред пропусналите първоначално да обявят пълното си имущество, но след това пуснали коригираща декларация, е председателят на БЧК Христо Григоров, пише Монитор. Той е забравил да впише в първата си декларация имот с право на строеж в местността Дългата поляна край Самоков, на обща площ 376 кв. м, цената, на която го е купил, е 7356 лева. Впоследствие той я е коригирал. От документа става ясно, че Григоров ръководи червенокръстката организация като доброволец без трудов договор. Той е и ръководител на фирма "Григоров и син" ЕООД.

Членът на Националния съвет на БЧК и зам.-председател на организацията Стойчо Петров Стойчев е пропуснал да декларира 1/2 от 7 имота. Става въпрос за два апартамента в Ямбол на обща стойност 635 287 лв. и две половинки от селски къщи.

Управителят на „Специализирана болница за продължително лечение и рехабилитация - Кремиковци“ ЕООД Цветанка Христова Зафирова е пропуснала да декларира първоначално вила с вилно място в село Негушево, община Горна Малина, от 620 кв. м, къща с двор в София от 206 кв. м, друга къща с двор в столицата, която е съпритежание с Димитър Георгиев Зафиров и е на 230 кв. м, като цената й е 89 616 лева. Тя е собственик също така и на 1/4 част от къща с двор в София от 69 кв. м и на 1/12 на къща с двор в град Септември на площ от 800 кв. м. Зафирова е пропуснала и три леки автомобила. Става въпрос за собствения ѝ „Шевролет Каптива“ на цена 7500 лв. и двете коли на съпруга си – „Опел Вектра“ за 3500 лв. и „Лендроувър Дискавъри“ за 1500 лв. Освен това тя е пропуснала да декларира и дялово участие на съпруга си в „Хелиос стил“ ООД в София за 1700 лв., както и в „Билдинг хаус инженеринг“ ООД във Велинград за 1250 лв.

Директорът на Многопрофилната болница „Св. Петка“ Цветан Иванов Василев е пропуснал да декларира амбулаторията за първична медицинска помощ на жена си д-р Валентина Георгиева Колева. Александър Георгиев Маджуров, управител на Многопрофилната болница „Д-р Маджуров" ЕООД – Бургас, е пропуснал да декларира притежавани дялове в "Дея фууд" в Бургас.

Управителят на болницата за рехабилитация към ВМА в Хисаря Александър Тонев Александров не е декларирал нива с площ от 5,949 дка в с. Старо Железаре, общ. Хисаря, и дейност като ЕТ "Д-р Александър Александров – амбулатория за индивидуална практика за първична медицинска помощ“ в Хисаря, както и данни за съпругата си - притежавани дялове в "Шърли 79" ЕООД в Хисаря и лизингово задължение за придобиване на лек автомобил "Инфинити Кю 30".

Управителят на МБАЛ "Царица Йоанна" ЕООД – Сливен, не е упоменал изтеглен ипотечен кредит от 75 800 евро.

Ректорът на Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“ в столицата пък е забравил да декларира, че е председател на Сдружението на Съвета на ректорите на висшите училища в Република България.

Ректорът на Университета за национално и световно стопанство Стати Статев е пропуснал да декларира участието си в три сдружения. Това са Сдружение на Съвета на ректорите на висшите училища в Република България, на което е заместник-председател и член на управителния съвет. Статев е член на управителния съвет и в сдружение „Регионален център за компетентност за дигитални решения в креативните и рекреативните индустрии“ в Бургас. Третото сдружение, в което членува, но ректорът на УНСС е забравил да посочи, е членството си в централното ръководство на сдружение „Съюз на тракийските дружества в България“.

Христина Георгиева Янчева, която е ректор на Аграрния университет – Пловдив, не е отбелязала в своята декларация, че е член на управителния съвет на СНЦ „Сдружение Национален аграрно-технологичен парк Тракия“.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?