Ето кои са най-богатите руснаци ВИДЕО

Съвкупният капитал на 26-те руски доларови милиардери се е увеличил с 22.5 млрд. долара от началото на годината. Това сочат публикуваните от агенция „Блумбърг“ данни.

На първо място сред руските милиардери според ежедневно обновявания рейтинг Bloomberg Billionaires Index е основният акционер на "Северстал" Алексей Мордашов. Неговото състояние възлиза на 19,5 млрд. долара, като за изминалите 10 месеца го е увеличил с 59,8 млн. долара. Той е на 44-то място в общия рейтинг на милиардерите, които са 500. 

Класацията на Forbes за 2018 година го класира на второ място след Владимир Лисин. 

На първото място според "Блумбърг" е Джеф Безос с капитал от 141 милиарда долара.

Втората позиция за богат руснак и 45-та в общата е председателят на съвета на директорите на металургичния комбинат в Новолипецк Владимир Лисин, чийто капитал възлиза на 16.6 млрд. долара, отбелязвайки ръст от началото на годината с 3.44 млрд. долара. 

Според класацията на Forbes за 2018 година Лисин е на първо място сред руснаците с 19,1 млрд. долара. 

На трето място в руската класация и на 52-ро в общата е руският милиардер – президент на „Интеррос“ и председател на управителния съвет на „Норилски никел“ Владимир Потатин. Неговото състояние се е увеличило от началото на годината с 34,6 млн. долара и към днешна дата е 18.5 млрд. долара.

На 73-о място в класацията и четвърто е Андрей Мелниченко с 15,4 милиарда. Мелниченко е най-големият акционер в EuroChem, производител на торове региона на Европа, Близкия Изток и Африка. Той също така притежава най-голямата част от Суек, най-големият руски доставчик на термични въглища. Мелниченко притежава още доста.

Той е женен за бившия сръбски модел Александра, от която има едно дете.

Виктор Векселберг е на няколко позиции след него и има 15,2 млрд. долара. Векселберг е председател на инвестиционната група Renova, която има дял в най-големия производител на алуминий в Русия. Дружеството, базирано в Бахамите, също притежава акции в производителите на оборудване Sulzer и Oerlikon. Той притежава регионални летища в Русия и продаде 12,5% от руското петролно предприятие за 7 млрд. долара през 2013 г.

Вагит Алекперов с 14,8 милиарда е следващия в класацията. Алекперов е председател на Лукойл, производител на 2% от световния петрол. Компанията, основана в Москва, наброява повече от 100 000 души и има приходи от 93,9 млрд. през 2017 г. Алекперов притежава 25% от капитала на IFD Kapital, инвеститор в енергетиката, строителството и медиите.

На 85-о място е Алишер Усманов - с 14,2 млрд. Узманов притежава 48% от USM Holdings, базирана в Британските Вирджински острови, която контролира Metalloinvest, най-големият производител на желязна руда в Русия, и компанията за мобилни телефони MegaFon. Той също така е инвестирал в Alibaba, Airbnb, JD.Com и Spotify, който е собственик на футболния отбор на Арсенал във Великобритания и контролира Комерсант, руски вестник.

На 95-о място е Роман Абрамович с 13,9 млрд. Абрамович е най-големият акционер на Evraz, вторият по големина производител на стомана в Русия. Той притежава дялове в "Норилск Никел", вторият по големина производител на никел в света, и в Лондонския футболен клуб "Челси". Той е изградил богатството си от дивиденти и продажби на приватизирани активи, придобити от бившия Съветски съюз, включително Sibneft и Aeroflot.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?