Подай сигнал

Ето кои права си запазват българите в UK след Брекзит

Всеки, пребивавал легално на Острова над 5 години, може да кандидатства за статут на уседналост

Свят

от Хенриета Георгиева 5037 прегледа 0

Официално българите, работещи и учещи на Острова, са около 70 000, но реалният им брой вероятно е далеч над 100 000. Тези, които са пребивавали там вече 5 г., ще получат автоматично всички права на британски граждани, след като кандидатстват за статут на уседналост, увери външният министър Екатерина Захариева. Останалите ще трябва да кандидатстват по специална процедура за временен статут на уседналост. Обещанията са, че след излизането на Великобритания от ЕС визи за кратки посещения до 90 дни няма да се изискват.

Лондон обяви, че тази и следващата учебна година таксите в университетите се запазват. Досега младежите от страните членки ползваха отстъпка. Дали това ще се промени за учебната 2020/2021 г., още не е ясно.

Европейските шофьорски книжки ще важат и занапред на Острова. Британските шофьори обаче ще трябва да имат международна книжка, за да карат в Европа.

Полупразни супермаркети, транспортен хаос, остър недостиг на храни и лекарства, финансови сътресения - това са само част от рисковете за Великобритания при напускане на ЕС без сделка. Затова британците се запасяват като за апокалипсис с храни и лекарства. Три четвърти от илачите на Острова идват от ЕС. Компаниите трупат храни, лекарства и части за коли.

Великобритания е купила 5000 хладилника за съхранение на лекарства, превръщайки се в най-големия купувач на хладилници в света.

Британците трябва да се приготвят за по-високи цени на храните, както и за големи опашки и закъснения по границите заради по-строгия контрол, предупреди кабинетът.

Брекзит без сделка сериозно ще удари компаниите, които ще трябва да се пререгистрират, за да работят на европейския пазар. Японските автомобилни гиганти "Хонда" и "Нисан" официално обявиха, че напускат Острова.