Подай сигнал

Ето как варират цените на имотите в пловдивските квартали

Пловдив

от Даниела Арнаудова 2649 прегледа 0

Най-ниската цена на ново строителство в строеж е 650 евро/кв. м, а най-високата ​- 1300 евро/кв. м. Това прави средна цена 975 евро/кв. м, изчислява Мариан Иванов от „Имоти ММ” и уточнява, че изключва от сметката единствено кв. „Изгрев”. В покрайнините на града сделки се правят и на цени от 480-550 евро/кв. м, казва Валентина Маринчешка от ARCO REAL ESTATE - Пловдив. Така цифрите показват, че на пазара се отваря все по-голяма ножица в цените на имотите, същото важи и за отделните райони на града

Днес най-високи са цените в суперцентъра на града, където са 1200-1300 евро/кв. м, а в широк център варират между 800 и 950 евро/кв. м, уточни Мариян Коджаманов от „Имоти ММ”. „В „Кършияка” жилищата се продават от 750 до 950 евро/кв. м, в зависимост от местоположението. Най-динамични са цените в кв. „Христо Смирненски”. Допреди 3 години кварталът беше един от най-евтините, но с идването на английските студенти във ВМИ се превърна в най-скъпия. Имам предвид района около МОЛ Пловдив - там в строеж цените стигнаха до 940 евро/кв. м. Около Хирургиите апартаменти се продават по 750 евро/кв. м, а в покрайнините на квартала могат да се намерят и на нива от 550 евро/кв. м. В „Кючук Париж” цените на жилищата в строеж са 650-700 евро/кв. м.”

Има още две активни локации и те са “Капана” и Старият град, където средните цени на имотите вървят съответно по 1000 евро/кв.м - за артквартала и 900 евро/кв. м - за Стария град, допълни картината Анна Димитрова от “Омега-А”.

Коментари


Мекица, и като се събудихте, бяхте ли поизпотени. Пазарът си върви с тези цени и пита за още, но разни, които са гладни и нямат работа, плащат, че да пишете небивалици, а вие, понеже сте Мекица - пишете. Айде спрете с поръчковите статии. Що не питате нотариусите колко работа имат и после да пишете глупости.

Цените са нереално и изкуствено завишени. Имотният балон в Пловдив скоро ще се спука и това е съвсем логично. Таванът на цените в район Централен не бива да надвишава 600 евро, по кварталите - наполовина. И това се очаква да стане до края на тази година. Просто логиката на свръхпредлагането го подсказва, а и задаващата се икономическа криза. Търсещите да закупят жилище са с пъти по-малко от предлаганите жилища на имотния пазар. Ето защо, съветът ми към кандидат - купувачите е да изчакат, ако могат да си го позволят. След не повече време от половин година, ще купуват на цени 30, 40 % по-ниски от сегашните. Това не са малко спестени пари за всеки нормален човек.