Ето как ще изглежда Голямата базилика отвън и отвътре СНИМКИ

С бързи темпове напредва строителството на Епископската базилика на Филипопол и площадно пространство, съобщиха от общинската администрация. Вече са завършени ограждащите стени и конструкцията на първия етаж и северния кораб. Изградени са външните ВиК и електро връзки, хидроизолациите и топлоизолациите по ограждащите стени, вертикалната планировка. В момента е в ход изграждането на публичното пространство и атрия на базиликата. Работи се също и по монтажа на фасадните елементи.

Проектирането и строителството на сградата и експозициите се финансира от Фондация "Америка за България“. Площадът и техническата инфраструктура се изграждат и финансират от община Пловдив, пише plovdiv24.bg. Предвижда се сградата да бъде готова до края на месец септември тази година. Оригиналните мозайки на обекта са покрити и защитени, а строителните дейности са съобразени с разкритата археология и особеностите на терена.

Фасадата ще има плътна и ажурна част, като остъкляването на ажурната част ще включва матови стъклени панели с височина до 7 метра и топлоизолация от прозрачна вата, която пропуска светлината. Системата ще се използва за първи път за сграда в България. Покривът на базиликата ще бъде изграден като зелено пространство с минерални елементи, а оформлението му ще напомня за съществувалата на това място до 60-те години на 20 век малка жилищна група, известна като католическия квартал.

Осветлението ще бъде димируемо, енергоефективно, с датчици, които измерват нивото на осветеност и регулират силата на осветителните тела. Ще се използват светлинни кладенци за естествена светлина в северния кораб, който се намира под публичното пространство. Предвидено е и архитектурно осветление, свързано с фасадите на сградата и археологическите находки. Разработва се специален проект за аудио-визуална комуникация, които да представи безценните находки по възможно най-добрия начин.

Арх. Милена Крачанова разработва Консервационно-реставрационния план за експониране на артефактите. Арх. Лий Сколник и екипът му от Ню Йорк са се заели с интерактивните експозиции. В центъра на експозицията ще бъдат двата уникални пласта мозайки и архитектурните артефакти, намерени на мястото. Преживяването по време на посещението ще включва също добавена и виртуална реалност, интерактивни тъч-екрани и образователни елементи, насочен към най-малките посетители. Стремежът е Пловдив да получи обект на световно ниво, който да стане една от главните туристически забележителности.

Проектът за площада е на етап изпълнение. Разширява се пространството пред катедралата "Свети Лудвиг“. В работата си изпълнителите се отнасят с уважение и се стремят да подчертаят стойността на сградите - недвижимо културно наследство, които заобикалят Епископската базилика. Изграждат се нови паркоместа, велоалеи, пешеходни и зелени площи. Публичното пространство и сградата са замислени да функционират заедно като част от един културен и експозиционен градски център.

Предвиждаме и зони за събития на открито. Добавили сме кафене, тераса и сух фонтан, които ще бъдат част от площада. Община Пловдив вече завърши изграждането на новия паркинг от източната страна на базиликата по дължината на бул.Княгиня Мария-Луиза. Напредва и работата по детската площадка. Миналата година кандидатурата на Епископската базилика и римското мозаечно наследство на Филипопол беше включена в индикативния списък на ЮНЕСКО за значими културни обекти.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?