Ето как Христина Анастасова стигна от Странджа до Грами

Певицата е един от двигателите на световноизвестния квартет „Българка джуниар“

Христина Анастасова е родена през 1969 година в Бургас. Тя е една от народните певици, с чийто глас днес звучи странджанската песен. Богатия си репертоар Христива натрупва от нейната майка, както и от по-възрастните жени в странджанското село Зидарово.

Творческият  път минава през музикалното училище в Котел, Академията в Пловдив, ансамбъл „Тракия“ и известния по международните сцени у нас и в чужбина „Българка джуниър квартет“. Създава го с Фанка Койнарова, Елена Беделева и Тонка Колева. В основата на формацията е и известната народна певица Вичка Николова, която от доста години с музикалното си семейство живее зад граница.

Работата в квартета от 1991 година до днес е специалната част в живота на Христина Анастасова. Години, през които се редят участия в престижни фестивали и гастроли в Германия, Великобритания, Мароко, Израел, Франция, Испания.

Голям трамплин в творческия им път се оказва участието им във Франция преди 25 години, където представят първия си албум „Легендата на българските гласове“. Имат четири съвместни диска с баския виртуозен музикант Хепа Хункера, като единия от тях, през 1994 година, получава Грами.

"В най-активните години на квартета срещнах невероятни хора, отдадени на различна музика. Работата ме обогати и разви като певец, музикант и човек", казва Христина Анастасова.

През 2017-а „Българка джуниър“ е обявен за квартет на годината, а през сегашния месец май четирите певици представиха достойно страната ни на международния фестивал „Евро радио“ в Москва.

Още през 1996 г. Христина Анастасова започва работа като преподавател по народно пеене в обединения детски комплекс „Васил Левски“ в Асеновград. Там свързва живота си и с гайдаря Георги Анастасов, с който и до днес са неразделен тандем на сцената и в живота.

От 2010 г. Христина поема ръководството  на асеновградския фолклорен ансамбъл „Капитан Петко войвода“ при Тракийското дружество „Родопи“ в Асеновград.

"Не минава празник в града и региона без участието на децата на ансамбъла. За мен е удоволствие и мисля, че съм щастлив човек, защото работя това, което обичам и умея най-добре", заявява Христина Анастасова. /Марица.бг

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?