Ето как е действало сдружението, разобличено в измама

Комплексът за социални услуги, за който събира пари, се разграничава от концерта в „Колодрума”

Момчета с добри сърца, които са успели да пробият в живота и се опитват да помогнат на останалите със същата съдба да сторят това? Или поредните измамници, които спекулират с благородна кауза? Пред тази дилема са изправени личности и институции още през юни тази година, когато активисти на сдружение „Всички заедно за една кауза” започват да обикалят ведомства , да рекламират благотворителен концерт на 19 октомври в „Колодрума” и да събират пари. 

Представят целта на инициативата като набиране на средства за закупуване на медицинска техника за рехабилитация на младежи с увреждания от бившето СУПЗ „Св. Георги”. По думите им е нужна сумата от 200 000 лева. Най-напорист е координаторът Дилян Димитров, който  тогава опита да въвлече и в. „Марица” в партньорство за разгласяване на концерта и подкрепа на мисията. Днес в Общинския съвет организацията бе разобличена, че използва фалшив документ, в който уж представител на ЮНЕСКО подкрепя мисията й, а такъв служител там няма.

Ето как организацията е действала според разследването на „Марица”:

Версията

„Всички ние сме бивши възпитаници на социални домове и след като сме стъпили на крака, се опитваме да променим статистиката в държавата и да помогнем на деца, които имат нашата съдба”, обясни пред изданието Дилян Димитров.  Заедно с него в сдружението според информацията в сайта му са председателят Илия Ангелов, Теофил Цветков с ресор „Социални дейности” и Демир Демирев – помощник организатор.

Дилян разказа, че самият той е бил в Родопския пансион, а след това учил за готвач в СУПЗ „Св. Георги”. На 34 години днес карал такси. Дилян обясни, че приключва работа в 4 сутринта и в 9 със съмишлениците му се събират на оперативка да разпределят задачите за деня. Понеже нямат пари за офис, срещите ставали в апартамент на „Жилфонд”, в който живее под наем едно от момчетата – на ул. „Зенит” 21 в кв. „Изгрев”. Там сами правим рекламните материали – значки, шапки, тениски, които после продаваме, за да събираме допълнително пари, описа Дилян.

Запитан откъде такова сдружение има пари за наем на зала „Колодурма”, той отвърна, че бизнесмен ще плати крупната сума като дарение. Твърдеше също, че самият той е взел кредит  от 22 000 лева, с който да може да купува заготовки за рекламните материали, да уговаря изпълнители и да им плаща капаро за хонорарите за участие. Дилян спрегна като участници имената на група „Жарава” – студентската формация на Пловдивския университет, група „Бамбини”, Поли Паскова, Орхан Мурад, Мария Петрова, Йордан Маринов, Славка Калчева, Ненчо от „Комиците”. Запитан как стига до такива звезди и успява да ги убеди, отвърна: „Трудно стават нещата. Подбираме правилните хора, журналисти помагат с контакти”. На въпроса как печели доверие при толкова измамници, които опитват да пласират добри каузи и злоупотребяват с милосърдието, Дилян заяви: „Винаги се намира кой да злоупотреби. За всяка стотинка казваме как и къде ще се даде.”

Координаторът разказа още, че сдружението работи от 3 години, в началото нямало даже компютър и принтер. През май момчетата решили, че с малки стъпки няма да стигнат далеч и разширили мащаба – опитали се да направят концерт в столичната зала „Арена Армеец” на 11 май. Там се провалихме, дойдоха много малко хора, защото останахме в сянката на инициатива на Димитър Бербатов, която беше по същото време, обясни тогава Дилян. И добави, че затова при втория опит подготовката започва толкова рано. Красноречив и убедителен за непредубеден слушател, младежът разказа и покъртителна притча за мъдреца и морската звезда, според която човек вървял край брега и опитвал да върне обратно във вълните изхвърлени на пясъка морски обитатели. Присмели му се, че сам не може да спаси всички. „Децата, които раснат в институции, са изхвърлени от съдбата като тези морски звезди. И ние не можем да спасим всички, но можем да помогнем на някои от тях”, убеждаваше Дилян, опитвайки да дърпа тънката струна на чувствата.

Къде издиша историята

Първите съмнения на „Марица” за достоверността на разказа е намерението да се купи апаратура за СУПЗ „Св. Георги”. Институцията в този вид отдавна не съществува и е преобразувана в няколко центъра за социални услуги, като вече няма и пансион за деца с увреждания, какъвто съществуваше преди реформата. На практика в момента там сега се работи само с възрастни. Запитване до комплекса показа, че директорът Апостол Делев е забранил на целия екип да контактува с представителите на Сдружение „Всички заедно за една кауза” и дори да вдигат телефона не позвънявания оттам.

Комплексът категорично се дистанцира от концерта в „Колодрума”.  „Няколко пъти вече идват и обявяват различни неща, хората се настройват, а после не се случва нищо. Като започнем ние да ги търсим, за да си спазят ангажимента, затварят телефона”, обясни Мариана Костадинова. Тя потвърди само за едно от момчетата – Демир, че е възпитаник на СУПЗ „Св. Георги”. Без да има конкретни злоупотреби от страна на организацията,  от комплекса обясниха, че акциите й изглеждат несериозни, опитва се да използва името на институцията и няколко пъти в продължение на 2 г. оттам са настоявали за информация относно различни проекти на комплекса. Може и да са с добри намерения, но това не изглежда надеждно, каза още Мариана Костадинова.

Най-вероятно става дума за манипулация, допусна директорката на Родопския пансион Стамена Стоянова, която е там от основаването му вече 30 г. и познава всички деца, минали през институцията. Те бе категорична, че Дилян не е бил настанен там, както самият той твърди. Стоянова добави, че представителна неправителствена организация е единствено Националното сдружение на сираците и лидера му Славчо познават всички министри и депутати.

Маниерът – злоупотреба с влияние на известни личности

Със същата история момчетата са обиколили няколко институции. Служителка на Областната управа разказа, че при нея отишл пет момчета да търсят зам.-кмета Александър Държиков, който да им даде столове за залата. Тя ги пратила в общината, където е неговото работно място. След като тръгнали, през прозореца видяла, че се движат с такси, което кара единият от тях. Преди да излязат, минали през тоалетната. Случайно или не, след това във ведомството установили, че е изчезнал течният сапун.

По време на визитата си активистите богато разкрасили историята, както и пред „Марица”, с разкази как са се представили в Народното събрание и получили подкрепа лично от Цветан Цветанов. Спрягат и други имена на популярни личности. Във Фейсбук страницата на сдружението има снимки на момчетата с тениски на кампаниите им, снимани на знакови места в рекламна акции  преди инициативите им. Снимали са се също с лидера на СБУ Янка Такева, Софи Маринова, Сто кила и други известни хора. Прави впечатление, че броят на лайковете под снимките е скромен и почти се свежда до числеността на членовете на сдружението.

И пред мен спрягаха имена на известни хора, разказа управителката на „Колодрума” Галя Китина. Двете страни подписали предварително споразумение за наем от 9000 лева без ДДС. До датата, в която трябвало да внесе 30% от наема, сдружението не го сторило. Макар да не може да откаже наемането, ако парите са платени, Китина опитала да направи своя проверка с колеги от „Арена Армеец”. Оказало се, че на концерта там е имало само 60 човека и домакините изпаднали в конфузната ситуация изпълнители да се качват на сцена пред празна зала.

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?