Подай сигнал

Ето как да си приготвим освежаващо вино от глухарчета

Релаксът ще е пълен, ако с напитката четем едноименния роман на Рей Бредбъри

Здраве

от Екип Марица 357 прегледа 0

С течение на времето цветът му се избистря и добива лека прозрачност

Вино от глухарчета е приятна напитка за идващото лято. А ако се пие на плажа с едноименния роман на писателя Рей Бредбъри, релаксът ще е пълен. Митологичната напитка, освен в литературата, може да присъства и в горещите ни летни следобеди, поднесена с много лед.

Не подминавайте красиво нацъфтелите поляни с глухарчета, ако сте на разходка извън града, а съберете цветове за лятното вино. За приготвянето на еликсира са необходими следните продукти: 3 ч.ч. цветчета от глухарчета, 3,5 литра вода, 6 ч.ч. захар, 300 г бели стафиди, 2 лимона, 2 портокала, 8 пръчици карамфил, 1 пакетче суха мая.

Приготвянето е лесно. Когато събирате цветчета, старайте се да има възможно най-малко от зелената част на растението. Сложете водата да кипне и залейте цветовете. Оставете да преседят една нощ, след което прецедете.

Добавете стафидите, лимонови​я и портокаловия сок, както и настърганите кори от тях и пръчиците карамфил. Сложете да кипне, добавете захарта, за да се разтвори лесно, и варете 20 минути. Прецедете и оставете малко да се охлади.

Активирайте маята, като я сложите в малка купичка с топла вода за десетина минути. Добавете към топлия сироп от глухарче и подправки. Добавете изцедения сок от всички цитруси. Разбъркайте добре.

Пресипете сместа в стъклени бутилки. Оставете ги за ден на топло и после ги преместете на хладно за три седмици с леко открехната капачка.

Когато виното стане готово, съхранявайте в плътно затворени бутилки за шест месеца до една година. С течение на времето цветът му се избистря и добива лека прозрачност.

Коментари