Подай сигнал

Ето как да се спасим от комари, кърлежи, мухи и паяци

Здраве

от Румен Златански 1633 прегледа 0

Ето как да се спасим от комари, кърлежи, мухи и паяци

Етерични масла спасяват от комари, кърлежи, мухи и паяци. Това съобщи д-р Илияна Енчева-Матеева, началник на отделението по физиотерапия в МБАЛ „Централ Хоспитал“-Пловдив. Те са нетоксична алтернатива за предпазване от насекоми и успешно се прилагат срещу ухапвания от кърлежи, комари, паяци, бълхи, предпазват от мухи, миризливки и други. Подходящо е да се поставят локално върху открити части на тялото дори по няколко пъти в деня. Могат да се използват и в дифузер, който да ги разпръсква в помещението. Желателно е чистите етерични масла да се разреждат в базово масло, като кокосовонапример, за да не се дразни кожата.


Босилекът се прилага локално върху засегнатото от кърлежи, комари и т. н. място. Може да се постави в дифузер или в стъклен спрей след разреждане.


Евкалиптът от дълбока древност се ползва за лечение на рани, защото води до бързото им заздравяване, както и за предотвратяване на инфекции.


Чаеното дърво, което набира огромна популярност в последно време, помага за лечение на рани, получени след ухапване от насекоми, като се нанася върху тях. Добре се комбинира с лавандула. С него трябва да се внимава, ако в дома има домашни любимци, защото е токсично за тях.


Често терапевтите препоръчват и правят комбинации от етерични масла срещу комари, бълхи, кърлежи, мухи и паяци. Най-ефективната е, когато се смесят кипарис, чаено дърво, кедрово дърво, лавандула, евкалипт, пачули и босилек.