Етнографският показва съкровищата си с видео и музика

Модул за интерактивно представяне на най-интересните експонати на Етнографския музей заработи в залите му. Електронното устройство представлява голям екран с тъчскрийн функции, на който гостите избират за кой предмет да получат повече информация. Всяка картина от него е свързана с музика.

По този начин е представена изложбата „Песента на дървото”, която бе открита на 11 януари. В нея музеят подреди някои от най-любопитните си музикални инструменти - цимбал от времето на Австро-Унгарската империя на ромския музикант Айваза, стара каба гайда на майстор Георги Марков, железен кавал на майстор Никола Метексов, диригентската палка на Ангел Букурещлиев от слонова кост и още десетки уникални експонати. Повечето експонати се вадят за първи път от хранилището на музея.

„Това, което правим, е да вкараме фотографии на всички интересни инструменти в Модула за интерактивно представяне и да обвържем картината с музика. Всеки показан инструмент може да бъде чут с някакво музикално изпълнение от самия тъчскрийн”, обясни главният уредник на музея Лора Христозова.

Системата е много модерна и почти не присъства в други български музеи. Вече е любима на чуждестранните туристи, за които Етнографският е една от любимите дестинации в Стария град.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?