Подай сигнал

Етно ритми от Балканите подпалиха Античния СНИМКИ

Култура

от РУСЛАН ЙОРДАНОВ 313 прегледа 0

Експлозивната пловдивска етно група Жарава откри първия по рода си Пълдин Етно Фест на Античния театър снощи. Студентите на Владимир Величков вдигнаха на крака публиката с модерно звучащите народни песни, като най-аплодираната бе родопската „Вечерай Радо“. Жарава, която покори световните етно класации, даде тон за следващите изпълнители с китка от македонски песни. След тях на сцената застанаха именно звездите на сцената в югозападната ни съседка – Monistra. Те подгряха с „Катерино , моме“ и стопиха сърцата на слушателите с любими песни.

В джазираните версии на балканския фолклор нагазиха GloBalKan. Четиримата музиканти разтърсиха древната мраморна сцена с виртуозните си изпълнения. Главните действащи лица бяха Недялко Недялков - кавал, Стоян Янкулов -Стунджи – ударни, Петър Миланов - китара и Владимир Кърпаров – саксофон. На сцената в Античния театър с бандата се качи и гръцката звезда Марта Мавроиди.

GIPSIDELICA пък пренесе феста в магията на циганската музика. Групата се изявява основно в Източен Лондон. Формацията се ръководи от Миро от популярната някога българска банда Джанго Зе в компанията на Freddy Stitz и Tansay Omar, които забиват в трудно подлежащия на определение стил балканска психоделична етно-рок инфузия.

Неотразимата етно дива ДЕСИ ДОБРЕВА заде кулминацията на вечерта с автентичния Нено (Романено проджект). Топлият глас на Деси в комбинация с акордеона и галещия глас на Нено, страхотните музиканти и етно репертоара, оставиха незабравимо усещане.

Днес от 19,30 часа Пълдин Етно Фест продължава на Античния с нова мега концерт. Първа сцената ще покори неотразимата НИНА НИКОЛИНА с нейната група от виртуозни музиканти: Калин Вельов - барабани и перкусии, Мартин Ташев – тромпет и вокал, Ясен Велчев - клавишни, Таня Първанова - вокал.

Проектът ДЖАЗ & ТРАДИЦИЯ е вдъхновен от златните хитове на българския песенен фолклор, поднесени с висока класа и неподражаем съвременен стил. Ще чуем още ЧУБРИЦА – един изцяло нов проект, чиято премиера ще е на сцената на Античния театър и в който четирима добре познати музиканти: световния шампион бийтбоксера Skillel, Атешкан Теофилов - китари, Венера Тодорова - вокал и Димитър Горчаков – електронно пиано ще забъркат цветни музикални аромати в разнообразие от етно вариации.

Гостите на PULDIN ETNO FEST ще чуят и ORATNICA, която е сред лидерските български етно групи, интерпретиращи по свой, напълно иновативен начин фолклорната музика, като умело смесват традиционните тъпан, кавал и вокал с австралийско диджеридо, перуански кахон, акустични дъбстеп и дръм енд бейс ритми.

Не по-малко интересни за слушане са и ФРЕНСКИ ДЖИПСИ СУИНГ - специално създаден за фестивала проект, колаборация от музиканти членове на двете групи PARA HOT JAZZ и HOT CLUB DE PLOVDIV: Влади Михайлов (виола), Димитър Благоев (китара), Петър Койчев (китара), Христо Минчев (контрабас) и със специалното участие на легендата Веселин Койчев (китара). Програмата на музикалната среща на двете групи може да се определи като „jazz manouche, swing manouche, jipsy jazz“ или в свободен превод френски цигански джаз, вдъхновен от емоцията на Джанго Рейнхард и Стефан Грапели - прекрасна музика, която може да освежи душата на всеки слушател.

В рамките на PULDIN ETNO FEST ще чуем още не безизвестните ТЪПАНИ И ГАЙДИ - формация за алтернативен фолклор на музикантите Хорхе, Бъни, Росен, Григор, Костадин, Лазар и Валентина. Те не са облечени в носии, потури и калпаци, но поднасят красотата на българския фолклор и на каба гайдите в умело съчетание с диджеру и кахон като изпълненията им винаги съумяват да докоснат сърцата на публиката.

Между сетовете на отделните изпълнители зрителите ще се насладят на уникални танцово-музикални и шоу импресии на формация ЕЛИКА.