Етнически българи от 4 държави плават с каяци по Арда

33-ма  младежи от Украйна, Сърбия, Русия, Македония и България се включиха в кампанията „Спортът е по-добро решение“,която продължава до 26 август по река Арда, на връх Столетов в Стара планина и в български градове с вековна история като Плевен и Габрово.

Любопитното е, че участниците от Русия, Украйна и Сърбия са етнически българи - таврийски, банатски  и бесарабски българи от Украйна, Румъния, както и от Западните покрайнини от Босилеград и сръбския Димитровград и от Санкт Петербург. Те говорят езика, който са говорели нашите деди.

В продължение на 12 дни заедно с хасковските си връстници те ще преплават с каяци едни от най-живописните места по река Арда, ще карат велосипеди, ще живеят заедно в палаткови лагери, ще дискутират проблеми от тяхната среда, свързани с агресията, ще се учат как да я разпознават и как да я овладяват, ще разкажат защо са предпочели спорта и как той ги мотивира да бъдат по-добри и по-толерантни хора.

По време на похода са предвидени многобройни спортни прояви, които ще бъдат повод за изграждане на добри взаимоотношения между младите хора, както и за създаване на нови младежки общности с интерес към спорта и двигателната активност.

Организатор на кампанията е Клубът по водни и гребни спортове в тихи и бързи води „Преображение“ ​- Хасково, със съдействието на дългогодишни деятели на спорта и туризма от нашия регион, сред които Недялко Атанасов, Стефан Аврамов.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Чудесно

Чудесно

20.08.2019 | 20:23

Драга Марице,....е ли възможно такива събития да бъдат съобщавани предварително (например поне месец-два) за да могат и други местни етнически българи да се включат? Така, само разбираме , че нещо се е случило...

Отговори
0 0

Анкета

Ще има ли ротация на кабинета или отиваме на избори?