Ердоган отново заплаши Европа с нова вълна сирийски мигранти

Турският президент Реджеп Тайъп Ердоган на изказване в Анкара предупреди за възможността от нова мигрантска вълна от района на Идлиб в Сирия към Турция и повтори намеренията си, турската армия да навлезе на територията на Сирия. Так Турция ще създаде зона за сигурност в Североизточна Сирия заедно със САЩ до края на септември, но тъй като не получава решителна подкрепа, ако е нужно, има готовност да действа и сама, заяви турският лидер. 

"Нашата цел е най-малко един милион от сирийските ни братя да се настанят в сигурната зона, която ще установим по протежение на 450-километрова гранична ивица", каза още Ердоган. Това се налага поради причината, че тези над един милион нови бежанци са се отправили към Сирийско-турската граница. До момента в Турция има по официални данни близо 4 милиона Сирийски бежанци. 

Ако не получи достатъчно международна помощ да се справи със сирийските бежанци и разбиране и подкрепа от съюзниците от НАТО, Ердоган отново заплаши, че страната му може да отвори границите си за мигранти към Европа. 

"Сами ли ще носим този товар? Не получихме нужната подкрепа от света, в частност от ЕС, що се отнася до споделянето на тежестта от бежанците, които сме приели", оплака се президентът.

Той обвини ЕС, че не е изпълнил финансовите си ангажименти към Анкара и е изплатил по-малко от договорените 3 милиарда евро за грижата за мигрантите.

Тези дни Турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу заяви, че правителството в Анкара провежда програма по извеждане от Истанбул на още 65 хиляди нерегистрирани бежанци. 

През последните седмици турските власти преместиха около 35 хиляди сирийци от Истанбул в други части на страната. Тези движения съвпаднаха с рязко покачване на мигрантите, които достигат до гръцкият остров Лесбос и до други гръцки острови в източната част на Егейско море.

Турските власти твърдят, че просто отвеждат мигрантите в градовете, където са регистрирани. Бежанци и мигранти в лагера на остров Лесбос обаче са казали пред журналести, че турската брегова охрана често си затваря очите пред мигрантите, които отплават от турските брегове.

Заради увеличения мигрантски поток Гърция отправи протест пред турския посланик в Атина, а правителството прие мерки за укрепване на охраната на границата и за облекчаване на положението в центровете за чужденци.
 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?