ЕП: Правата на ромите са постоянно нарушавани в ЕС

Основните права на ромите остават постоянно нарушавани в ЕС. Това заявяват от Европейския парламент в приета във вторник резолюция.

Te отчитат значителни пречки пред достъпа на това малцинство до образование, настаняване, пазара на труда и здравеопазването. ЕП отправя призив за по-ясни цели за приобщаване на ромите и национални стратегии след 2020 г., се посочва в съобщение на институцията, цитирано от БТА.

„Ромите трябва да бъдат по-добре представени в медиите, държавните институции и политическите организации", заявяват евродепутатите. ЕП настоява и за по-сериозни мерки в борбата срещу антиромските настроения в ЕС. Те били "институционализирана и вкоренена в историята форма на расизъм, която се изразява в насилие, реч на омразата, експлоатация, стигматизация и дискриминация", се посочва в приетия текст.

Училищната изолация, достъпът до пазара на труда, жилищното настаняване и здравеопазването, са сред главните пречки пред ромите в Европа. ЕП отбелязва и особено тежкото състояние на младите роми, все повече сред които не работят и не учат.

Евродепутатите призовават ЕК и държавите в ЕС да предложат ясни и обвързващи цели, срокове и средства за оценяване на напредъка по приобщаването на ромите. Според тях са необходими значителни обществени средства и човешки сили за постигането на тези цели.

ЕП призовава за приобщаване по правилото за равенството между половете и използването на насочен към децата подход в стратегическата рамка на ЕС. Евродепутатите настояват за повишено участие на представители на ромите и неправителствени организации в изготвянето на политики за приобщаване. 

В документа се отбелязва необходимостта да се защити и насърчи равният достът до всички права за ромските деца. Отправен е призив за специфични цели срещу дискриминацията, както и мерки за включване на ромите в политиките за опазване на околната среда и цифровото общество.

Структурните фондове на ЕС трябва да бъдат използвани за подобряване на условията на живот и бъдещите възможности на ромите, отбелязват евродепутатите. Те призовават държавите в ЕС да проучат злоупотребите със съответните фондове и да предприемат правни действия срещу нарушителите. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?