Ентусиасти възраждат старите обичаи в Ситово

Над 300 души се събраха на събора в родопското село Ситово на Голяма Богородица в сряда. Празникът започна с литургия в горната черква, посветена на Дева Мария, след което на площада бе раздаден курбан за здраве. Устроена бе и Улица на занаятите, на която бяха изложени родопски вкусотии - клин, баница, тутманик и катми, приготвени от жените в селото. Специалитетите се продаваха с благотворителна цел.

 

На други сергии пък бяха извадени традиционни родопски носии и шевици. Тържеството се организира от група ентусиасти, поставили за цел да възродят живота в селото и старите традиции, да дадат пример на младите хора и да ги вдъхновят да се върнат към българските си корени, казва Виделина Скръчкова, председател на сдружение „За Ситово".

 

Живописното село се оживява през лятото, когато къщите се пълнят с народ, но през зимата тук остават да живеят само 5-6 души, които са и постоянните му жители. Преди три месеца тук бе основано и ново читалище „Родопски напредък 2019" от хора, които искат да променят нещата към по-добро и да запазят духа и обичаите на Ситово. Те полагат доброволен труд - правят почиствания и ремонти на стари сгради.

 

Първото събитие, което организираха, бе „Пътят на билките" и обичаят "Еньова буля" на Еньовден с участието на деца от селото. Сега и съборът на Голяма Богородица показа, че Ситово прелива от живот и ентусиазъм.

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Пловдивски родопчанец

Пловдивски родопчанец

18.08.2019 | 15:18

Богородица беше в четвъртък, но може да се започне и в срядата. Сега да питам - в Ситово гледат ли се още картофи? Ако да - кога ги събирате, да дойда на място да си купя за зимата... Иначе, по пазарите в Пловдив половината картофи са от Ситово, а останалите от Равногор. (А се оказва, че са или от Полша или от Египет).

Отговори
1 0

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?