Емил Миразчиев: Подведохме експертите от ЕК с Апликационната книга

Голяма част от пловдивските творци останаха извън инициативата заради усложнените бюрократични процедури


Емил Миразчиев е съвременен пловдивски художник и куратор. Той е един от основателите на авангардната група “Ръб”. Организира фестивалите Lummix и Фасада, както и съвременни изложби. Той е художествен директор на Апликационната книга за Пловдив 2019.  

Г-н Миразчиев, как ще се отрази забавянето на инфраструктурните обекти на представянето на Пловдив като Европейска столица на културата?

- Проектът на Пловдив бе представен пред Еврокомисията с Апликационна книга. Би трябвало, както при всеки един проект, документът да се спазва дословно и да не се променя нищо от разписаното. Проектите в книгата са измислени като едно цяло. Не можеш да разглеждаш събитията отделно от инфраструктурата. Цялата програма я направихме с единен замисъл - да се изградят структури и да има устойчивост на събитията във времето, да останат и след ЕСК. Преди да избере Пловдив, експертите на ЕК обиколиха всички обекти - Тютюневия град, Баня Старинна, кино Космос и т.н. Те видяха, че проектът е доста амбициозен и че артистичните събития ще променят цялата среда. В един момент какво се случи? Спечелихме проекта и почнаха промени в инфраструктурните проекти и в програмата. На практика подведохме експертите от ЕК с Апликационната книга, а после започнахме да правим съвсем друго. Самото жури например беше впечатлено от Баня Старинна - там имаше изложба със световни имена и хората бяха възхитени. По-късно видях, че бе заложено в Баня Старинна да се инвестират 500 хил. лв. и тя да стане Център за съвременно изкуство. Трябваше да е готова през 2018 г., а не да бъде в сегашното си положение - с падащи мазилки, течове и мухъл.  

Основната вина за ситуацията е на кмета, защото той е лицето на града и на практика управлява фондация "Пловдив 2019". Но не е виновен само той, а и Общинският съвет и всички политици, които дърпат града назад. Те нямат отношение към културата на Пловдив, само търсят дивиденти от нея и гледат да се възползват. Затова се стигна и дотук - нямаме една изложбена зала като за пред света. В момента подготвям няколко значителни проекта със съвременно изкуство, в които искам да поканя световни имена, но те имат сериозни изисквания за изложбена среда и вероятно няма да приемат. През всичките тези години ние работим въпреки тежките условия.

Като че ли фондация „Пловдив 2019“ обаче успя да съобрази програмата с недостатъчната инфраструктура.

- В момента всички творци,  които сме на терен и ще изнесем програмата, сме принудени да работим в лоши условия. Колкото и да се стараем, няма как да постигнем онова качество, за което сме мечтали. В момента на Главната имаме една прилична галерия. Имаме един СКЛАД, който е с ниски тавани и почти за нищо не става. Ремонтът на бившия Детмаг все така се бави... Изправени сме пред ситуация, в която няма къде да си направим изложбите. Остават пак Баня Старинна и СКЛАД-ът.

Има ли опасност скандалите около строежите тотално да засенчат усилията на творците? 

- Има изместване в тази посока. Защото има градове домакини, които са направили още по-малко за своята инфраструктура, но са успели. Важно е да имаш дългосрочна визия каква структура създаваш и за кого. Пловдив не е толкова голям, но трябва да има две-три качествени изложбени зали както за класическо изкуство, така и за съвременно. Трябва да има баланс. Ние искахме да направим галерия и от Гарнизонна фурна, но от Общината не се съгласиха. По това се вижда, че политиците не подкрепят културата, искат да разрушат бившата фурна и там да направят паркинг, който не е нужен на никого.

Въпреки трудностите ще се справят ли пловдивските творци?

- Не всички пловдивски творци са включени в програмата поради простата причина, че самата покана бе доста усложнена чрез различни бюрократични процедури. Голяма част от тях се отдръпнаха и не бяха въвлечени. Трябваше процедурата да е олекотена и да се включи повече местната култура, а не толкова външни артисти. Фокусът трябваше да е обърнат към вътрешната сцена. Според мен няма да има сериозно представяне на пловдивски автори. Може би в стандартния културен календар те ще присъстват по-осезаемо, но не и в този за инициативата. Иначе и Пловдив ще бъде успешна столица на културата, просто защото досега не е имало неуспешни.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?