Елитът на европейската дипломация уважи изложба на Белин Моллов

Урбанистът подреди 50 платна в Арт клуба на Съвета на Европа в Страсбург

Над 200 гости дойдоха специално за откриването на акварелна изложба на арх. Белин Моллов в Страсбург. Големият ни архитект и урбанист подреди 50 платна в Арт клуба на Съвета на Европа. Вернисажът ще продължи от 27 май до 21 юни под името „Архитектура и градски пространства в България“.

 


Сред гостите имаше дипломати, представители на мисиите на Германия, Румъния, Албания, Беларус, Полша, както и архитекти от Сдружението АСЕ (архитекти на Съвета на Европа). Специален гост на изложбата бе и Меглена Кунева - представител на Европейския съюз в Съвета на Европа, също посланичката на България в Съвета на Европа Катя Тодорова.

 


С изложбата големият архитект отбелязва 50 години работа в областта на градското планиране, регионалното развитие, местното самоуправление и гражданското участие. Тази изложба е вдъхновена от културното наследство на българските градове. В нея арх. Белин Моллов представя неповторимите София, Пловдив и други градове през красотата на своите акварели. Урбанистът изпитва огромен респект към архитектурното наследство като фактор за неповторимата идентичност на градската среда.

Идеята на изложбата е да провокира интереса към архитектурни паметници, сгради и ансамбли, които пренасят очарованието на отминали епохи, възпитават и поддържат чувство на принадлежност към средата, в която живеем, създават самочувствие за това, че ние сме носители на традиции, които пазим и ще предадем на тези, които идват след нас. „Обществените пространства“ са булеварди, улици, площади, паркове, градини, пешеходни зони, зони за спорт и отдих и др. Съвременните публични пространства фокусират в себе си едновременно проблемите и културата на обществото. Използвам възможността заедно с картините да споделя и моето разбиране като урбанист за значението на обществените пространства в градската среда", споделя авторът.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?