Електронна рецепта оптимизира разходите в здравеопазването

Електронната рецепта ще оптимизира разходите за лекарства и ще подобри здравеопазването. Тези аргументи са достатъчни тя да бъде въведена до края на тази година. Това препоръчаха вчера пред журналисти в София от Експертен клуб за икономика и политика (ЕКИП).

Плановете за пускането на електронна рецепта бяха обявени от здравното министерство, а и самата самата национална здравноинформационна система по проект трябва да завърши в края на тази година, поясни Стоян Панчев. Той бе категоричен, че този проблем трябва да се реши, след като в последните 10 години по данни на Сметната палата са загубени проекти за въвеждане на такава система на стойност 20 млн. лв.

Електронната рецепта ще дава възможност за навременен анализ на лекарствения пазар и проследяване на разходите в реално време, изтъкнаха още от ЕКИП. Според техен експертен доклад "Предложение за рационална лекарствена политика", представен в БТА, препоръчително е повишаване на процента на реимбурсация на лекарствата за сърдечносъдови заболявания и провеждане на широка кампания в полза на употребата на генерични медикаменти.

През 2016 г. над 2.5 млн. здравноосигурени лица са били лекувани с оригинални лекарства, за които НЗОК е платила над 535 млн. лв., или по 208 лв. на човек. В същото време близо 3.9 млн. здравноосигурени лица са били лекувани с генерични медикаменти, за които НЗОК е платила близо 97 млн. лв. или 25 лв. на човек, изтъкна Аркади Шарков, автор на доклада. Лечението с оригинални лекарства обхваща 1.5 пъти по-малко пациенти, но струва 5.5 пъти повече, изтъкна специалистът.

При злокачествените заболявания вследствие на генерично навлизане и употреба има понижение на разходите за лечение на едно лице от 664.61 лв. през 2014 г. до 541.28 лв. през 2016 г., или спад от 18.6%, отбеляза още Шарков.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?