Електромобилът на чепеларската гимназия с нов рекорд в Лондон

Отборът на ПГ СГСТ “Никола Йонков Вапцаров" - Чепеларе се класира на седмо място на Shell eco marathon 2019 London - състезание за енергийна ефективност в автомобилната индустрия от световен ранг.

Пред нашите представители са отбори от Испания, Италия, Франция, Германия. Резултатът от 598 км/квч е рекорден за чепеларския тим. "За една година нашите момчета и момичета подобряват резултата си с 300 км и от 18-о място вече са сред първенците! Екипът работи неуморно цяла година и доказа, че с упоритост, постоянство и сплотеност успехът е гарантиран", поздрави ги кметът на Чепеларе Славка Чакърова.

Капитан на отбора е инж. Тодор Лазаров, инж. Георги Ралчев е главен инженер, Ивана Ралчева е пилот, а четирима ученици са механици. За 7 години участия в маратона момчетата и момичетата от Чепеларе са разработили 5 екоавтомобила.

На пистата в Лондон те се състезаваха в категория "Прототипи" с нов болид, по който работеха всеки ден от миналата година до сега. Колата тежи 30 кг, което е с 20% по-малко от миналата година. Конструкцията <210> е изработена от карбонов моноблок и се задвижва с електрическа батерия.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
гордост

гордост

10.07.2019 | 09:21

Браво на чепеларци! Те са българска гордост! Трябва им инвеститор да пусне разработката на пазара. Завистниците да мълчат.

Отговори
1 0
обективен

обективен

09.07.2019 | 17:01

Чепеларци еша си нямат да се хвалят с минимални постижения, без никаква реална стойност и покритие.

Отговори
0 4

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?