Елдата - незаменим помощник при болежки

Ако не сте чували за елда, то е време да се запознаете с нея, защото това е една от най-полезните храни, познати за човечеството. Доверете й се – и когато искате да снабдите организма си с ценни вещества, и когато целта ви е да отслабнете, пише Блиц.

Елдата е зърнена храна, известна като „черен ориз” или „черна пшеница”. В Югоизточна Азия се отглежда отпреди 6000 години, а е особено популярна в Русия, където я наричат гречка. Цени се най-вече заради хранителната си стойност, както и заради богатото съдържание на протеини, мазнини, захар и фибри. Богата е и на витамините А, В, Е, и РР, както и на желязо, калций, фосфор, йод, бор магнезий и цинк.

Съдържа още и органични киселини – лимонена и ябълчена, и не съдържа глутен. Французите обожават мед от елда, особено при простуда и грип. Елдата е много подходяща храна за спортуващи – увеличава мускулната сила и издръжливост, а богатото й съдържание на флавоноиди подпомага борбата със стареенето на клетките. Има високо съдържание на магнезий и е чудесна профилактика на сърдечносъдовата система, борбата с високия холестерол и хипертонията.

Заради богатия набор от витамини и минерали е особено полезна и за кожата, ноктите и косата.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?