Екстра! Мериха ни кръвното на Главната

Стотици пловдивчани и гости на града измериха кръвното си налагане на Главната улица в града под тепетата. Това стана по време на проведената акция по по повод Световния ден на борби с хипертонията. Освен това те получиха съвети и от лекари какъв начин на живот да водят, за да избегнат рисковете за здравето си.

"Прави впечатление, че от година на година голяма чест от хората стават по-отговорни  към собственото си здраве. Мерят редовно кръвното си налягане, консултират се с лекари и пият лекарства, ако е необходимо. Няма да премине и един нелицеприятен случай. Възрастен човек с високо кръвно налягане си призна, че няма 108 лева да си купи необходимите медикаменти и така излага на риск здравето и живота си", заяви Виктория Станчева, участничка в кампанията. Тя добави и добрата новина, че само един човек е бил установен с предсърдно мъждене- най-честата сърдечна трайна аритмия.  Той е бил посъветвен веднага да отидел на лекар, за изследвания и назначаване на съответната терапия от инсулт. Измервания на кръвното се състояха и в УМБАЛ "Свети Георги". 

Сърдечносъдовите заболявания остават водещата причина за смърт в света. Заболеваемостта от артериална хипертония в Европейския съюз е 30 – 45%. В България сърдечносъдовите заболявания заемат първо място като причина за смърт и инвалидизация.

 
 
 
 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?