Експертът: По проекта "Въча" ще работят най-добрите инженери на Израел

Специалисти от "Аш Индъстрийз" са част от проект за обезсоляване на морска вода, който трябва да захрани Хайфа

Станислав Сираков е представител на "Израел Електрик", която работи съвместно с "Аш Индъстрийз" по проекта "Въча".  

 

Г-н Сираков, какъв опит има фирмата Ви в работата по подобни проекти?

 

„Аш Индъстрийз” в Израел имат съвместни договори с "Израел Електрик", като разработват много енергийни, водни и смесени проекти. Един от тях е за обезсоляване на морска вода за 418 млн. шекела. Това е голяма инсталация, която преминава през сложни терени и трябва да достави вода до Хайфа. Ако говорим за опит, тези компании имат такъв опит, какъвто ние никога няма да имаме, защото те наистина имат проблем с водата. Ние нямаме!

 


Какви експерти включва екипът, който ще работи по проучването?

 


Екипът има 12 експерти, от хидролози до еколози, инженери, финансисти. Ние имаме 12 топексперти и дублиращи - най-добрите в Израел, те ще работят в тим, пренасяйки най-добрия опит. Един от тях е на 74 години и е личен съветник на техния премиер по вода и водни ресурси. Той лично е ангажиран с проекта. Така че говорим за едно много високо ниво. В екипа ще работят и българи. 

 

Какви задачи стоят в предпроектното проучване?

Предпроектното проучване ще даде рамката за бъдещата втора фаза. Ще се определи трасето, сечението на тръба, ще се определи точно мястото на подстанциите на изравнителите. Ще се определи точното място на пречиствателната инсталация, ще се вземат проби през 4-те различни сезона. Това е записано в договора и ние сме длъжни да го направим. Също и за качеството на водата, ще дойде експерт по пречистване на водата от Израел, за да се вземат най-точните решения каква да е точно инсталацията, технологията, която ще пречиства водата. Ще се направи и икономически анализ и ще даде рентабилността на този проект. След това проучване всеки ще знае колко би струвал той, ще знае, че това е най-логичният и оптимален вариант на трасе, водата с какъв дебит ще пристига на входа на Пловдив, което е изключително важно, защото съществуващата водопроводна мрежа на града не е предвидила да влезе от едно място вода с такова голямо налягане.

 

Имате ли някаква предварителна информация какъв дебит на водата може да се осигури от каскадата?

 


Не, нямаме. Но затова има 7-8 месеца, година, колкото сме дали като срок, за да се изследва професионално. Записали сме, че ние изискваме работни групи да се организират не само в областта, но и в местното ВиК, в министерството, за да може да работят съвместно с нашите експерти и да получават адекватна информация.

 

Ще ви стигнат ли 14 месеца? Има ли фактори, които биха ви забавили?

 Ще ни стигнат. Единственото нещо, което ни лимитира, са тези 4 сезона, като през всеки един от тези сезони трябва да вземем проба от „Доспат-Въча”.

 

Какво предизвикателство поставя този проект пред Вас? Какво ви накара да кандидатствате?

Правителствата на двете ни държави са приятелски. И беше ни дадена такава мисия от премиера още преди 2 години - да дойдем и с каквото можем да помогнем.

 

Обходихте ли трасето вече?

Обходено е, намерихме стари проекти, но към момента индикациите са, че трасето ще бъде оптимизирано.

 

Релефът притеснява ли ви?

 

Нашите експерти казаха - не. Намерили са много удачно решение, ще се ползва гравитацията за доставката на вода до Пловдив през сервитутни зони.

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
грую

грую

15.08.2019 | 09:51

И ОТНОВО НАЙ-ВАЖНОТО НЕ КАЗВАТЕ-ЧЕ ВОДАТА МОЖЕ БИ ЩЕ ИДВА С ЕСТЕСТВЕНО НАЛЯГАНЕ И НЯМА ДА СА НУЖНИ ЕЛ. ПОМПИ,КАКИТО СЕГА СЕ ИЗПОЛЗВАТ.ТОВА ОБАЧЕ БИ ТРЯБВАЛО ДА НАМАЛИ ЦЕНАТА НА ВОДАТА,ЗАЩОТО НЯМА ДА ИМА ТОК!!!ОБЩИНАТА ДА ПОДМЕНЯ ТРЪБИТЕ В ГРАДА-НАЙ-ВАЖНАТА И ЗАДАЧА,НАРЕД С ПАРКИНГИТЕ.АКО НЕ СЕ НАМАЛИ ЦЕНАТА НА ВОДАТА С ТОЗИПРОЕКТ ,ПО ХУБАВО НЕ СЕ ЗАХВАЩАЙТЕ.

Отговори
0 0
Vasil

Vasil

14.08.2019 | 10:06

Мисля, че не става въпрос за съвпадение на имената. Някои хора явно са компетентни по всичко от което може да се изкарат лесни пари. https://www.marica.bg/bashta-i-sin-bliznakovi-pribraha-1-5-mln-za-novi-oranzherii-Article-185518.html https://www.youtube.com/watch?v=UUCprFOJ4gY

Отговори
0 1
бабаяга

бабаяга

14.08.2019 | 07:42

Писано е за евреите, че ще изревнуват и тогава ще има трети Соломонов Храм. Все още няма ...

Отговори
1 0

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?