Подай сигнал

Експертът: Бъдете един отбор с учителя!

Образование

от Елица Кандева 437 прегледа 0

Експертът: Бъдете един отбор с учителя!

Ралица Михайлова е психолог в Асоциация „Родители” - сдружение с общественополезна дейност, създадено през 2001 г., което участва в работни групи към Националния съвет за закрила на детето и е член на Обществения съвет за безопасен интернет. Тя е част от екипа, който съставя наръчници за семействата на първокласници и петокласници.

Г-жо Михайлова, сайтове и социални мрежи постоянно дават съвети как човек да е успешен родител. А за децата в книжарниците вече има наръчници „Как да оцелеем в училище”, в които родителите са „дългата сянка на инквизицията”. Как човек да се ориентира и да отсее псевдонаучните съвети от полезните?


<197> Това може да се окаже голям проблем. За да се стигне до наистина полезното, е добре да се сравнят препоръки от два или три източника, на които имаме доверие. Не приемайте всичко за чиста монета, погледнете кой е авторът и се поинтересувайте кой е той. За хора, които са експерти и авторитети в областта си, много лесно се намира информация в специализирани сайтове и страници на организации, за които работят. Нека родителите да бъдат малко по-критични.


Кое е най-важното като стил на поведение в семейството, независимо на каква възраст е ученикът у дома?


Родителят да е спокоен.

Важно е да полага усилия детето да не минава през остри преходи.


От огромно значение е отношението, което ще изгради с учителя. Съветвам да бъде максимално отворен към него. Родителят е експерт по своето дете, по неговите чувства и характер. Учителят е експерт как да го обучи. Когато отговорността е споделена, ефектът е най-голям за ученика. Изграждането на това доверие е дълъг процес и невинаги всичко ще е гладко от първата родителска среща до дипломирането. Но нека се запази добрият тон. Нека родителят да търси учителя и на свой ред да му предлага своята помощ. Много сме ангажирани всички днес, но когато ни е възможно, е добре да отделяме време за това. Ако семейството и училището са съмишленици, детето получава сходни послания, не се обърква, а спокойствието и сигурността са важни за неговата емоционална стабилност и напредъка му.


Има ли култура българинът да се допитва до експерт как да се справя като родител, или е със самочувствие, че всичко си знае и няма какво да му се бъркат?


Наистина повечето заявки за нашите наръчници идват от училища. Педагозите ги поръчват и след това ги раздават на родителите, за да са в тяхна помощ, което помага отчасти и на тяхната работа после. Това е именно едно усилие за начало на добри взаимоотношения. Много по-малко са родителите, които лично ни търсят. В същото време постоянно получаваме обратна връзка, което ме кара да мисля, че част от семействата наистина са отговорни и ангажирани с възпитанието на децата си. Затова в ръководствата поместваме и карета с отзиви от тях и личния им опит в конкретни ситуации.