Експертите: Растителността загива, а ние мислим за паметници

Хълмовете на Пловдив се обезлесяват - алармират ландшафтните архитекти. „Растителността горе масово загива, а в същото време в една територия, която е изключително занемарена, се мисли само за атракциони, включително лифт на Бунарджика”, възмущават се от гилдията. 

Горчивата истина е, че тепетата са богатството на Пловдив, но в последните 30 години се оказваха забравени от градската власт и на практика не са развивани. По закон защитените територии се управляват с план, който се подновява периодично на 10 години. Георги Селенски - ландшафтен архитект, разработи предишния, валиден за периода 2003-2013 г. Новият план за управление на хълмовете беше възложен от общината на консорциум „Геопонт Чухъл” ДЗЗД. Преминал през дълги процедури на одобрение в две министерства - Министерство на културата и МОСВ, на този етап документът е одобрен. Това дава зелена светлина за превръщането на тепетата в туристически атракции. 

Парадоксът е, че не спираме да пишем планове за управление на тепетата, но на практика никой не ги спазва.

Бунарджика, Данов и Младежки хълм са паметници на градинско-парковото изкуство, което означава, че спазват режим като паркова зона. Трихълмието и Старият град имат друга защита - като архитектурен резерват. Като защитени природни територии тепетата имат особен статут с ограничения при строителство. Основната забрана за хълмовете е да не се кърти скалната маса, скалите се оказват основният защитен вид. Ала и на трите хълма днес има множество защитени растителни и животински видове - близо 300 вида лечебни растения, влечуги като смок стрелец, зелена крастава жаба и кримски гущер, също 14 вида прилепи, черен пор, невестулка, къртици, мишки, плъхове, сочат изследванията.

Снимки Стоян Илиев

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?