Експерти откриха слабости в садките на Въча

Инвеститорът няма доказателства за запазване на целостта и стабилността на инсталацията в условията на силово натоварване и големи скорости при преминаване на високи води.

Отлеждането на 100 тона риба в садки може да доведе до влошаване на екологичното състояние на река Въча от Кричим до устието и притоците ѝ. Това се казва в становище на Басейнова дирекция от 22 август 2019 г. по повод инвестиционното предложение за развъждане на американска пъстърва в задбаражното блато на ВЕЦ "Кадиево".

Според експертите не са изчислени изисканите нива и скорости на водата при провеждане на високи води и не е отразено влиянието на садковата инсталация. Необходимо е последващите хидравлични изследвания да бъдат съобразени с параметрите на изградената в района корекция на река Въча и нормативните изисквания за корекции на реки съгласно норми за проектиране на хидромелиоративни системи, се казва в становището.

От Басейнова дирекция пишат, че инвеститорът няма доказателства за запазване на целостта и стабилността на инсталацията в условията на силово натоварване и големи скорости при преминаване на високи води. Коментирано е само закотвянето на садковата инсталация, чието оразмеряване е предвидено да бъде направено в част „Технологична“ на инвестиционния проект.

Посочено е, че при скъсване на дънното закотвяне садковата инсталация ще се изнесе на левия бряг, без да е доказано какво ще бъде поведението на конструкцията в условията на турбулентно течение във водоема при високи води, констатират от Басейнова дирекция.


 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?